DELA

Skrubbsår lockar rekordmånga lag

FOTBOLL. 13 lag gör upp om guldet i årets upplaga av korpturneringen ”Skrubbsår”.
– Det kommer kanske inte att bjudas på den bästa fotbollen, men jag lovar att det blir underhållande, säger Strandnäs Ståls Sebastian Boman.
För tre år sedan insåg korplaget Strandnäs Stål att formen inte var vad den en gång varit.
– Vi blev bara tjockare och sämre tränade för varje år som gick, så för att få upp formen inför korpserien som börjar i juni tänkte vi att det vore bra om vi började röra på oss redan i april, säger lagets Sebastian Boman.
Sagt och gjort, laget bestämde sig för att arrangera en försäsongsturnering för korplag. Arena blev grusplanerna vid Strandnäs skola och turneringen döptes till Skrubbsår.
– Det är verkligen skitkul att spela på grus. Det har man knappt gjort sedan man var junior och man hade nästan glömt bort hur det var. Man blir lite nostalgisk, säger Boman.
Han är inte den enda som uppskattar konceptet. Skrubbsår bara växer i popularitet.
– Från början var det en sjulagsturnering. I fjol var vi tio lag och i år är vi tretton. Nu kan vi inte växa mer om vi vill att turneringen ska kunna spelas på en dag.

Ett svenskt lag
Fyra nya lag ställer upp i år. Made In Tombos, Dynamo Kraft, FC Hundra och IFFK P85 gör alla debut i Skrubbsårsammanhang. Åtta andra åländska korplag ställer upp och precis som i fjol är Hoyzer Boyz det enda svenska laget i turneringen.
I går lottades grupperna och gästerna från Sverige får tuffast möjliga motstånd i sin grupp, där de ställs emot både fjolårets Skrubbsårsegrare TK Ripan och fjolårets korpseriesegrare Fett.
– TK Ripan och Fett får nog dela favoritskapet med IFFK P85, som gick bra både i futsalcupen i vintras och i korpserien i fjol. Man måste också framhålla IFK Old boys som aldrig blir äldre. De var i final i Skrubbsår i fjol och året före det åkte de ut i semifinalen, säger Boman.
Hur går det för ert eget lag då?
– Jag skulle absolut inte räkna oss som favoriter. Vi har så dåligt med gäng i helgen, men nog ska vi försöka vara med där uppe och fajtas.

Publikvänligt
Skrubbsår har under sina två första år lockat mycket publik till grusplanerna.
– Det har varit strålande solsken de åren. Många kommer nog just för att få sitta en stund i solen, mer än för att få se på någon toppfotboll. Även om det brukar finnas en hel del duktiga spelare med. I fjol hade vi en åtminstone en handfull före detta ligaspelare, säger Boman och tillägger:
– Det brukar vara en skön stämning på planen under Skrubbsår. Korpserien på somrarna brukar vara så inriktad på att man vill vinna, men här är det väldigt bra stämning och glada miner.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax