DELA
Foto: Jonas Edsvik

Skidtunnelprojekt tar ny fart

LÄNGDSKIDOR. Ålands Skidtunnel ab (Åsab) utlyser ny aktieemission, i hopp om att så snart som möjligt kunna påbörja byggandet av sin sedan länge planerade skidtunnel.
– För att projektet ska vara genomförbart behöver vi åtminstone få in 1,8 miljoner euro, säger sekreteraren Lars Janlöv.

Redan i början på 2000-talet initierades de första planerna på en skidtunnel i Jomala. Kostnaden beräknas till sex miljoner euro men ännu saknas finansiering.
Nu tar skidtunnelprojektet ny fart genom att utlysa aktieemission, den andra i ordningen.
– Problemet hittills har varit att alla väntar på alla. Landskapet väntar på näringslivet och näringslivet på landskapet säger, menar Lars Janlöv, sekreterare i Åsab.
– Men genom denna aktieemission hoppas vi få in de pengar som vi behöver för att göra slag i saken.

Gynnsamt för Åland

Finansieringskalkylen vilar på tre ben: Tre miljoner euro i banklån, 1,8 miljoner i aktiekapital och 1,2 miljoner i landskapsstöd.
– Och bara vi får minst 1,8 miljoner euro tecknat i aktier hoppas vi att landskapet också hoppar på tåget. Det är redan ett bolag som sagt att de går in med ett sexsiffrigt belopp, säger Janlöv, som är övertygad om att en skidtunnel skulle vara gynnsamt för Åland.

 

Läs mera om detta i torsdagens Nya Åland.