DELA

Landskapsnej till Skidtunnelstöd

SKIDOR. Landskapet säger nej till att ge ekonomiskt stöd för skidtunnelprojektet.

Men Ålands skidtunnel ab ger inte upp.
Ålands skidtunnel ab hade hoppats på finansieringsstöd från landskapsregeringen för att realisera planerna på ett skidtunnelbygge i anslutning till skidcentrat i Jomala.

Den preliminära finansieringsplanen gick ut på att skidtunnelbygget – som beräknas kosta omkring sex miljoner euro – skulle få 50 procent i lån från landskapsregeringen (Paf-lån), 25 procent i bidrag från densamma samt att den resterande fjärdedelen skulle finansieras genom aktieteckning av näringsliv, kommuner och privatpersoner.

Men i förra veckan gav landskapsregeringen tummen ned för att stödja projektet ekonomiskt.

– Ett aktiebolag som sådant kan vi inte ge bidrag till, det måste vara en förening. Dessutom är det så att intresset från kommuner och näringsliv inte har varit särskilt starkt för en skidtunnel, och det måste finnas en långsiktighet i ett sådant här projekt. Ingen av kommunerna har varit positiv till att teckna aktier i bolaget, till exempel, säger finansminister Roger Nordlund.

Lars Janlöv menar att skidtunnelprojektet har hamnat i ett moment 22.

– Näringslivet och turistnäringen vill se att landskapet är med på projektet innan de vågar satsa, allt medan landskapet väntar på att turistnäringen och näringslivet ska hoppa på.

Läs mer i tisdagens Nyan