DELA

Skadad ”Daja” i sitt livs form

FOTBOLL. Trots att Daniel ”Daja” Sjölund just nu återhämtar sig från en knäoperation och att hans Djurgårdens IF ligger sist i Allsvenskan, så har han aldrig tidigare känt sig så bra som fotbollsspelare.
Och mycket lutar åt att framtiden finns i ett annat lag – i ett annat land.
– Jag trivs oerhört bra i Djurgården och i Stockholm, men ska jag utomlands så är det nu, säger han.
Det är inte bara säsongen 2009 som börjar lida mot sitt slut. Även Daniel ”Daja” Sjölunds kontrakt med Djurgårdens IF är på utgående. DIF har sedan lång tid tillbaka visat att de är intresserade att förlänga, Daja själv har valt att avvakta.
– Jag har faktiskt ingen aning om vad jag vill göra. Det finns flera olika alternativ som jag håller på att funderar över i dagsläget. Jag har kontrakt med Djurgården fram till den sista december så jag har ingen brådska att fatta något beslut ännu. Men många får en kick av att byta klubb, säger ”Daja”som har spelat i DIF sedan 2003.
Känner du att du måste byta klubb för att få den där kicken?
– Jag känner mycket för klubben och har ju Djurgården i mitt hjärta. Hade någon frågat mig för några år sedan hade det nog varit skillnad, men nu vill man ju vara med uppe i toppen och då krävs det resurser. Åker vi ur Allsvenskan i år är det klart att man får ta sig en funderare, säger han.
Han menar att det behövs en rejäl satsning för att få kontroll på läget inom klubben igen. Det har varit en säsong fylld med förluster och turbulens inom tränarstaben och klubbledningen.
– Eftersom jag inte vet så mycket om vad som händer i klubben just nu vill jag egentligen inte tänka på det. Det mesta vi spelare får reda på om klubben kommer nog mest från ryktena det skrivs om i tidningarna, säger han


Vill ut i Europa
Trots att han just nu återhämtar sig från en knäoperation och inte kan spela några fler matcher den här säsongen, har han aldrig tidigare känt sig så bra som fotbollsspelare.
Och väljer han att lämna DIF finns det gott om intresse från andra klubbar. Det är inte bara Elfsborg och IFK Göteborg som hört av sig utan Daja står också, enligt Svenska fans, högt upp på Helsingborgs IF:s önskelista inför nästa säsong.
– Jag har inte hört något från Elfsborg och IFK sedan i somras, men jag har också varit i kontakt med andra klubbar i Norden och i Europa. Jag trivs oerhört bara i Djurgården och i Stockholm, men ska jag utomlands så är det nu. Jag känner att det är nu jag är som bäst, säger han.
”Daja” spelade under en tid i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet i West Ham och Liverpool. Han skadade då foten och lånades så småningom ut till DIF för att komma i form igen, vilket resulterade i att han till slut värvades av Stockholmsklubben.
Är England aktuellt igen?
– Det är inte bara England som är intressant.
Vilka klubbar är det som har varit i kontakt med dig?
– Jag vill inte berätta förrän jag vet mer.
Har du fått något konkret anbud?
– Jag diskuterar med flera klubbar, men det har ju varit lite svårt att visa upp sig nu i och med att jag är skadad.
Är det något som blir klart snart?
– Som jag sa tidigare så har jag ingen brådska.


Borta resten av säsongen
Det var ju under VM-kvalmatchen mot Azerbajdzjan i september som ett muskelfäste i Sjölunds knä släppte. Han tvingades till följd av det opereras och det har nu gått drygt en månad sedan dess.
– Det känns bra nu men jag tar det lugnt. Det är ingen idé att jag går på mer eftersom jag ändå inte kan spela några fler matcher i år, säger han.
Rehabiliteringen beräknas ta ytterligare ett par veckor och därefter några till innan han är helt återställd.
– Det är klart att det känns frustrerande att vara skadad, speciellt när säsongen är så kort och vi är där nere i botten av tabellen. Klart att man vill vara med och hjälpa sitt lag kvar i Allsvenskan.
Djurgården ligger just nu sist i tabellen med fyra omgångar kvar att spela. De har dock lika många poäng som nästjumbon Örgryte och två poäng upp till Hammarby på kvalplats.
Varför har det gått så dåligt för Djurgården i år?
– Svårt att säga. Men det är väl så att när det väl börjar gå sämre och man börjar tappa självförtroendet så är det svårt att ta sig ur det. Sen har det ju varit en hel del skador som har gjort sitt också. Det är konstigt för det kändes ändå bra inför säsongen, men tyvärr är fotbollen sådan. Men det är fyra matcher kvar att spela så jag tror vi reder upp det här. Jag ska göra det jag kan, sen får vi se hur det blir i framtiden, säger ”Daja”.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax