DELA

Sjölund vs Mörn

FOTBOLL. Mathilda Mörn och Annica Sjölund håller numera båda till i damallsvenskan och i söndags möttes de på Valhalla IP i Göteborg. Matchen slutade 1–0 till Sjölunds Jitex mot Mörns Djurgårdens IF.
Annica Sjölund gjorde det enda målet i matchen på straff och är nu uppe i tre mål på tre matcher.
Annica Sjölund valde att skriva på för Jitex inför den här säsongen, ett val hon känner sig nöjd med trots att många experter inte trodde på laget inför säsongen.
– Jag har alltid känt att vi har ett bra lag, men det är ju alltid lite osäkert att komma till en ny klubb som är nykomlingar, säger Annica Sjölund.
Inledningen har gått mycket bra för Jitex och Sjölund, och med tre vinster på de fyra inledande omgångarna ligger laget på en andraplats i tabellen.
– Det kommer nog att bli tuffare längre in i säsongen, många lag får säkert upp ögonen för oss men jag tror att vi kan säkra fortsatt spel i Damallsvenskan ganska tidigt och sedan slappna av lite mera, säger Annica Sjölund.
För hennes egen del har det gått bra och hon har på tre matcher gjort tre mål. Att göra mål är inte dock inte det viktigaste för Sjölund.
– Det är ingenting jag tänker på, det är bara en bonus om jag gör mål.
Men att ta ansvar på planen är någonting hon gärna gör, och det får hon också i sin nya klubb.
– Det är några mer rutinerade spelare i truppen som får mycket ansvar men det är upp till alla att ta det ansvar man får, säger Annica Sjölund.

Fysiskt tufft
Mathilda Mörn är ny i Damallsvenskan för säsongen, innan har hon spelat för Älvsjö AIK och Åland United. Hon trivs bra i sin nya klubb Djurgården som inför säsongen har många nyförvärv, någonting som har underlättat att komma in i det nya laget.
– Jag var inte ensam att komma in i laget utan vi var många nya, det var skönt. Nu börjar vi fungera och förstå varandra bättre och bättre, säger Mathilda Mörn.
Inledningen på säsongen har inte varit lysande för DIF men Mathilda är redan på väg att uppnå sitt mål för säsongen, att ta en plats i startelvan. I matchen mot Jitex spelade hon från start.
– Jag har fått spela mycket, mer än vad jag hade förväntat mig.
Att spela i Allsvenskan skiljer sig mycket från finska ligan och svenska division 1 där hon tidigare spelat för Älvsjö AIK.
– Tempot är mycket högre, det är främst det som skiljer men det krävs ju mer av fysiken också.
Håller fysiken för Allsvenskan?
– De säger väl att det tar en säsong innan man är inne i det, men vi har haft en tuffare försäsong än jag tidigare varit med om.
DIF ligger för närvarande sist i serien utan poäng.

Vanlig vardag
Annica Sjölund valde bort Stockholm och AIK för spel i Göteborg, och där trivs hon bra. Även i klubben känner hon att det finns förutsättningar att utvecklas och prestera sitt bästa.
– Det känns som en småstadsklubb där det är noga med att man ska trivas, vi får verkligen förutsättningarna för att göra vårt bästa. Det har jag även upplevt tidigare men i Stockholm låg kanske inte lika mycket fokus på just det.
Pressen på henne själv är heller ingenting som oroar.
– Jag känner inte så stor press, men jag vet att det förväntas saker av mig, säger Annica Sjölund.
Hur ser en vanlig tisdag ut i Annica Sjölunds liv?
– På tisdagar börjar vi med morgonträning en timme och en kvart fotboll klockan 8. Sedan åker jag hem och duschar och äter. Jag åker jag iväg på jobb till Ullevi restaurang och konferens och umgås lite med andra människor utanför fotbollen. Ibland jobbar jag på konferensavdelningen och ibland på restaurangavdelningen, det är roligt med lite ombyte. Efter det är det träning igen vid femtiden och sedan är kvällen fri att kanske äta lite med någon från laget.
Lagets mål för säsongen är att hålla sig kvar i Damallsvenskan och det tror Annica att laget kommer klara.
– Jag har aldrig tänkt tanken att vi ska åka ur, vi kanske inte slåss om topplaceringarna redan i år men att vi åker ur tror jag inte.

Text & foto: