Sjölund straffmålsskytt när Finland besegrade Slovenien

FOTBOLL. Åländska Annica Sjölund fick äran att sätta en straff när Finland besegrade Slovenien i en VM-kvalmatch på Wiklöf Holding Arena i kväll. I den 79:e minuten satte hon 3-1 målet. Bildspel
Det dröjde drygt femton minuter innan nätet rasslade för första gången i VM-kvalmatchen mellan Finland och Slovenien på Wiklöf Holding Arena i dag.
Med då hade både Finland och Slovenien haft fina chanser. Bland annat skapade Finland ett bra tryck i Sloveniens straffområde efter en hörna tio minuter in i matchen. Något riktigt vasst avslut kom man dock inte till. Något Slovenien däremot gjorde i matchminut 13 då gästerna hade ett distansskott i ribban.
Men i 16:e minuten var det alltså mål. Sloveniens försvar misslyckades med att rensa undan en passning slagen av Åland Uniteds Jaana Lyytikäinen. Linda Sällström snappade upp bollen till vänster i straffområdet och kunde obevakad avsluta i bortre.

Högre växel
Finlands ledning stod sig bara i tio minuter. Då tappade mittbacken Anna Westerlund bollen en bit in på egen planhalva och Mateja Zver kom fri med målvakten Minna Meriluoto. Zver valde att skjuta från distans och lobbskottet gick in precis invid Meriluotos högra stolpe.
Fler mål blev det inte i första halvlek och när lagen kom in från halvtidsvilan lade Finland i en högre växel. I den 46:e minuten var man ytterst nära att åter gå upp i ledning när en djupledsboll nådde Sanna Talonen som avslutade från nära håll. Tyvärr fick hon för mycket fot under bollen och skottet gick högt över. I den 56:e minuten fick man ytterligare ett gyllene läge. Ett inkast högt uppe på offensiv planhalva damp ner vid Talonens fötter. Anfallaren släppte bollen förbi sig och Linda Sällström var så när att stöta in den.

Retfullt sakta
I den 70:e minuten fick Finland sedan utdelning. Leena Puranen, nyss inbytt, fick tag i bollen mitt på offensiv planhalva och slog en perfekt avvägd passning mellan de slovenska backarna. Linda Sällström friställdes och gjorde inget misstag när hon satte sitt andra mål för dagen.
I den 79:e minuten var det sedan dags för åländska Annica Sjölund att presentera sig. Sjölund tog emot en boll i straffområdet och vräktes omkull av Sloveniens målvakt. Domaren pekade på straffpunkten och Sjölund tog hand om straffen själv. Retfullt sakta rullade hon bollen i mål efter att ha väntat ut målvakten. Jublet på hos den åländska publiken visste inga gränser.
Ett mål till skulle det sedan bjudas på. I den 89:e minuten nickade Sällström in bollen efter ett inlägg slaget av Puranen. Matchen var avgjord och Sällström tremålsskytt.

EM nästa
Dagens match var Finlands sista i VM-kvalet. Laget slutar på andra plats i kvalgruppen. Endast gruppvinnaren Italien går vidare i turneringen.
Nästa stora utmaning för damlandslaget blir nu EM-kvalet som inleds i höst.