DELA

Sista seglingen lockade många

SEGLING. I helgen hölls årets sista seglingstävlingar vid MSF och ÅSS.
Ungefär 70 personer begav sig ut på vattnet och bidrog till en fin säsongsavslutning.
– Jag har bara varit med i en tävling tidigare i år, men i dag är det så fint väder så vi måste passa på, säger Börje Nordblom när han förbereder sig för att tillsammans med Sture Eriksson ge sig av med båten Agata från Österhamn.
MSF:s sista tävling för säsongen var en propagandasegling för kölbåtar. Under lördagen seglade man från Österhamn till Västerhamn, på söndagen samma sträcka tillbaka.
– Det blir latmanssegling i dag eftersom det blir sidovind hela vägen och ingen kryss, säger Nordblom.
I båten bredvid förbereder skepparen Keijo Hallbäck sig för racet tillsammans med Ulf Lindvik och Tom Sjödahl.
Hur mycket har ni tävlat den här säsongen?
– Vi har nästan varit med varje gång och vi har vunnit två race nu i höst.

Åtta båtar
Totalt är det åtta båtar som ger sig i väg från Österhamn, fyra tävlar i lilla lys och tre i stora lys. Först till Västerhamn kommer Keijo Hallbäck med besättning, före Christer Liewendahl och med Börje Nordblom på tredjeplats. Även söndagens segling vinns av Hallbäck, då före Nordblom på andra och Liewendahl på tredje plats.
– Seglingen tillbaka till Österhamn seglades i bitvis hårda byiga vindar med problem för dem som seglade med spinnaker eller genaker. Den seglade tiden var så pass snabb som cirka 2,5 timmar, berättar Liewendahl efter avslutade tävlingar.

Svårslagen
I Västerhamn tävlade man under lördagen i klasserna 606, laser och optimist. När Nya Åland kommer på besök ska optimistseglarna just ge sig ut på vattnet.
Micke Berg blir nog svårslagen, och Jennifer Rundberg också, säger Thomas Tennström, Isak Nordlund, Alfred Berg och Josephine Berg som står på bryggan och väntar på att få starta.
– Men jag siktar ändå på guld, säger Tennström som berättar att han i år bland annat vunnit ÅM.
Har ni tävlat mycket annars den här säsongen?
– Ja i alla fall mer än förut. Vi har varit på en ranking till Esbo och en i Eckerö. Nu är det sista seglingen, eller kanske det blir en vintercup senare.
Kompisarna ger sig iväg till båtarna. Och de visar sig att de hade rätt vad gäller motståndet. Jennifer Rundberg vinner klassen före just Micke Berg. Tennström får i dag nöja sig med en tredjeplats.
Under lördagskvällen halade ÅSS sin flagga för i år. MSF:s flagghalning sker på lördag.


TEXT OCH FOTO:
MALIN LUNDBERG