DELA

SFI i styrkelyft bjöd på fina resultat

KRAFTSPORT. SFI-mästerskapen i styrkelyft avgjordes i helgen och många rekord slogs av både åländska och finländska deltagare. Totalt deltog 31 lyftare som tävlade i tre olika viktklasser.
Det gick mycket bra för de åländska styrkelyftarna i helgens SFI-mästerskap som gick av stapeln i Mariehamn i helgen. Tävlingarna hölls i Idrottsgården och en del människor letade sig in under lördagen för att se de starka deltagarna.
Totalt deltog 31 lyftare varav endast en av dessa var kvinna. Marcela Balogova satte SFI-rekord i bänkpress med 102,5 kilo.

Flest från Åland
Bland de 31 tävlandena representerade 21 av dem Ålands Kraftsportsklubb, ÅKK. I motsats till många andra sporter hejar alla på alla inom kraftsporten, någonting som ger en härlig gemenskap och gör att alla kan peppa alla.
– Det går mycket bra för oss åländska lyftare, konstaterar Elis Högnäs när knäböjen var avklarad.
Elis har tränat lite den senaste tiden och har haft ett uppehåll på ungefär fyra månader på grund av bland annat jobb, så han tar SFI-mästerskapen som ett träningspass.
– Det är på FM i februari som jag vill prestera, säger Högnäs och fortsätter:
– För att förbereda sig på bästa sätt, ska man äta mycket och vila åtminstone en vecka i förväg

Nytt finskt rekord
Dagens stora sensation var nykorade världsmästaren Ove Lehto som öppnade starkt redan i knäböjen med att sätta finskt rekord med först 417,5 kilo för att sedan öka på till hela 425 kilo.
– Nu gäller det bara att få ett godkänt resultat i de två andra så att det här rekordet räknas, säger Ove efter bedriften.
Och det lyckades han bra med. Med sina 310 kilo i bänkpress och 350 kilo i marklyft satte han även nytt finskt totalrekord med 1.085 kilo.

Unga förmågor
Inom kraftsporten börjar det dyka upp nya förmågor, och Åland ser ut att ha ett bra fält även efter att Lehto och Kenneth ”Kenta” Sandvik lägger av. Lucas Donner är en av de yngre som börjat tävla. Han är nyss fyllda 18 år och sin första tävling gjorde han för drygt ett och ett halvt år sedan.
Han hade dock oturligt skadat foten dagen före den tävlingen , men genomförde den ändå på ett sätt som han själv var mycket nöjd med.
– Jag tävlar mest för att öva bort min nervositet, men den här tävlingen gick över förväntan, säger Donner.
Den yngste tävlaren kom dock inte från ÅKK utan från en av de få finländska klubbarna som deltog. Bill Winter från klubben S-V är född 1990 och deltog i den lättaste klassen. Winter satte SFI-juniorrekord i U17 med resultaten: marklyft 195kg och totalt 447,5kg.

JOHAN ORRE

sport@nyan.ax