DELA

Selina Säl blir öspelsmaskot

ÖSPELEN. Selina Säl (till höger) blir maskot för öspelen på Åland år 2009. Den för ålänningar bekanta sälen kommer inte enbart att säljas som gullig maskot. Tanken är även att släppa en barnbok om Selina och öspelen.
I tisdags presenterades maskoten för Åland Island Games 2009. Det blir en för ålänningar bekant figur som kommer att marknadsföra spelen.
Selina Säl känns igen från barnboken ”Selina Säl & Hasse Havstrut hissar segel” som kom ut år 2005. Samma år släpptes även en målarbok på temat. Sven Andersson är den som tecknat Selina men idén kläcktes av Richard och Janna Johansson vid Windjammer Media.
– Selina känns inte uttjatad och är en åländsk figur, säger Terese Flöjt, som är vd för NatWest Island Games XIII Åland 2009.

Selina i bokform
Selina kommer inte bara att figurerar i maskotform.
– Vi ska producerad en bok om öspelen och Selina, säger Richard Johansson.
– Den ska handla om grenarna i det stora hela, förklarar Janna Johansson.
Flöjt är väldigt nöjd med att de får använda Selina som maskot.
– En vältecknad och detaljerad maskot, säger hon.
Selina kommer att dyka upp lite här och där framöver. Att maskoten släpps så här tidigt är dock ovanligt. Tanken är att ha en stor Selina Säl med till Rhodos. Vem som ska stå i dräkten i gassande solsken är dock inte klart.

Till Östersjöfonden
Om inte Rhodos hinner före blir Åland först med barnboksidén för öspelens maskot. En del av intäkterna från maskotförsäljningen kommer även att få till Östersjöfonden.
– Kul att det är en flicka, säger Katarina Sundberg om valet av maskot.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax