DELA

Qvinnus löpus på språng

MOTION. Qvinnus löpus är en grupp damer som varje torsdag snör på sig löparskorna och träffas för vad de kallar för en modern syjunta.
– Vi har väldigt roligt tillsammans. Det är en kombination av socialt umgänge och att må bra, säger Ingalill Borg.
Vännerna Ann-Catrin ”Anki” Nordman och Heidi Räsänen har sprungit tillsammans länge. Tanken att dra igång en grupp har också funnits ett tag och i vintras blev den verklighet. En gång i veckan träffas damerna, oftast fem-sex stycken, och springer tillsammans.
– Det finns ingen prestige utan det ska bara vara roligt. När man väl vant sig och lärt sig tycka om det blir man beroende av att springa. Man mår så bra, både fysiskt och psykiskt, säger Anci Johans.

Enda kravet
Gruppen springer oftast en runda på cirka åtta kilometer tillsammans. Tempot är inte särskilt högt och det finns endast ett krav – att man ska vara kvinna. Det är inte så konstigt, med tanke på namnet. Qvinnus löpus dök upp helt plötsligt, när initiativtagaren Ann-Catrin ”Anki” Nordman stod och pratade med några ur den manliga motsvarigheten Canis löpus.
– Helt plötsligt hoppade det ur Ankis mun att vi har en grupp som heter Qvinnus löpus. Och så blev det, säger Anci Johans med ett skratt.
De springer olika rundor varje gång. Ibland startar de från Idrottsparken eller Baltichallen eller någon annanstans, beroende på omständigheterna.
– Till exempel om vi har några barn som ska på träning. Då kan vi skjutsa dit dem, fara ut på en runda och sedan plocka upp dem när de är klara, förklarar Johans.

Peppar varandra
Just barn och annat kan ibland komma i vägen för träningen, så de vill utöka antalet pass till två i veckan, torsdag och söndag, så att man kan välja själv när det passar. Förutom löpning funderar Qvinnus löpus också på att börja med fler aktiviteter, såsom bollsporter, eller att åka runt och löpa på åländska vandringsleder.
– Det finns ett fantastiskt stöd när man tränar i grupp. Om man kommer igång på egen hand är det så lätt att sluta, men här peppar vi varandra, säger Tina Sommarlund.
– Vi har väldigt roligt tillsammans. Det är en kombination av socialt umgänge och att må bra, säger Ingalill Borg.
Damerna i gruppen är mellan 34 och 46 år gamla och de flesta har varit aktiva idrottare vid något tillfälle. Basket, fotboll, handboll och simning är några av de grenar som kommer på tals.

Till för alla
– Men det här är till för alla. Det är inte alls avancerat och man får göra allt i sin egen takt. Vi är alla på olika nivå och det funkar ändå, säger Heidi Räsänen.
De vill gärna ha fler medlemmar och uppmanar intresserade damer att höra av sig.
– Jag är säker på att det finns en massa gamla fotbollsdamer som borde höra av sig, säger Tina Sommarlund.

FREDRIK EKMAN