DELA

Profilerna ska locka publiken till WHA

FOTBOLL. Söndagsmatcher och en av tidernas mest namnstarka grönvita trupper.
Det hoppas IFK ska locka publiken till WHA i år.
– Matcher i slutet av veckan har varit bäst för oss publikmässigt, säger klubbdirektören Peter Mattsson.
Tiden då IFK Mariehamn kunde snitta 2.500 personer per ligamatch är förbi.
Nyhetens behag från 2005 är sedan länge borta, men i år hoppas grönvitt att ett mer gynsamt spelschema och en namnstark trupp – med profiler som Petteri Forsell och Pekka Lagerblom – ska öka publiktillströmningen till WHA.
– Vi hade knappa 1.400 personer per match i fjol och vi budgeterar med ett liknande antal i år. Visst, vi blev fyra i fjol vilket var bra för intresset, men samtidigt måste man vara realist. 2005 var det häftigt för folk att gå och se lag som HJK och Inter för första gången, nu tar dom flesta för givet att vi har ett ligalag på Åland, säger Peter Mattsson.
– Dom första åren vi gick upp var det också lite annorlunda eftersom dom flesta spelarna jobbade och syntes i samhället. Då ville många komma och kolla på sina arbetskamrater. I dag är det annorlunda när bara några få jobbar vid sidan av fotbollen. Men vi försöker vara synliga i samhället genom våra läskvällar i skolorna och andra aktiviteter.
I år spelar IFK dessutom flera hemmamatcher klockan 18.30 på söndagar vilket tradionellt sett har varit grönvitts starkaste publikdag.
– Folk behöver inte förstöra söndagen genom att åka hem tidigt från stugorna för att hinna till matchen, så förhoppningsvis kan vi locka till oss ytterligare publik på så sätt förutom den stomme vi har på en 1.400–1.500 personer.
Vad tror du om den publika uppslutningen till premiären mot JJK?
– Vi spelade dom flesta av våra ligacupmatcher hemma i februari, så det är längesen folk hade chansen att se IFK på hemmaplan. Förhoppningsvis gör det att intresset är stort.

Oskar Magnusson