DELA

”Pirkka” avslutade som tvåa

MOTORSPORT. Ålänningen John ”Pirkka” Karlsson bor i Norge där han deltagit i den nationella serien i rallycross. Totalt slutade Karlsson trea i serien efter en andra plats i avslutningen.
– Det har gått uppåt hela tiden, en helt otrolig säsong, säger han.
En total tredje plats blev facit i norska mästerskapsserien i rallycross för John Karlsson. En otrolig bedrift för ålänningen som debuterade i klassen. I helgen avslutades serien på klassiska Gardemoen där Karlsson avslutade med sin bästa placering i år – en andraplats.
– Vi började bra på tidsträningen och hade den andra bästa tiden, men i första omgången knäckte jag hjulbulten, beskriver han.
Det satte press på 26-åringen eftersom förarna är tvungna att fullfölja två av tre omgångar för att ha möjlighet att kvalificera sig till final.
– Jag slutade fyra i andra omgången och tvåa i tredje, så jag klarade det. Men i finalen fick jag problem med växellådan och tappade en placering.

Vid radion
Karlsson kör i den nästbästa klassen i norsk motorsport, och han stortrivs.
– Bara att få vara med är en dröm som gått i uppfyllelse. Och med tanke på alla problem vi haft under säsongen med en krasch och motorfel… jag har nog aldrig skruvat så mycket under en säsong som denna, säger han och tillägger:
– Jag har haft en otrolig hjälp av bra mekaniker, folk som stöttat mig och sponsorer. Det är inte jag som vunnit, utan vi.
Hemma på Åland fanns familjen vid radioapparaterna för att lyssna på direktsändningarna från Gardemoen.
– Det var nog lite extra spännande hemma då, säger John Karlsson med ett skratt.

Explosiv sport
I september väntar en norsk cuptävling i med prispengar i potten innan uppladdningen för nästa säsong tar fart. Bilen, en leasad Mazda RX7, ska köpas loss, renoveras och uppgraderas.
– Vi har blivit duktiga i och med alla tekniska problem vi haft, vi har lärt oss under säsongen hur bilen ska ställas in – det är en hel vetenskap. På så sätt har det varit en dyr säsong, jag vågar inte räkna ut vad det kostat.
Men en tredje plats motiverar väl dina sponsorer?
– Ja, att en debutant skulle sluta så bra trodde de nog inte innan.
Karlsson är skolad på Vessingsbodabanan i Lemland där han kört runt många gånger.
– Jag har alltid varit begeistrad av rallycross sedan jag var liten unge. Det är en sport som är spännande och händelserik med sex bilar som kör igången. Full fart och explosivt.
Och Åland finns med på ett litet hörn i Norge.
– Jag har alltid med mig en flagga till tävlingarna!

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax