DELA

Pernilla vinnare i motionstävlingen

MOTION. Hon cyklar till jobbet. Tio kilometer varje dag. Men det är inte allt. Yoga och pilates finns också med på listan. Och så de långa promenaderna med hunden.
Pernilla Karlsson, 33, är den stora vinnaren i Nyans motionstävling.

Hon är lite arg på sig själv. Inte för att hon vunnit. Givetvis. Utan för att hon inte hinner träna något under dagen. Suget finns där. Behovet. Och när tiden rinner iväg känns det förargligt.
Dagen räddas visserligen något av ett presentkort på 150 euro och en fin blombukett. Det är därför Pernilla Karlsson från Jomalaby ändå är glad. Trots allt. Hon vann nämligen lottdragningen bland över 560 andra motionärer. Även de lika flitiga. Oavsett träningsform. Nyans motionskort gör återigen succé och är ett bra redskap för att komma igång.
– Det är bra med motionskortet eftersom man får en annan bild av träningen, säger Pernilla. Jag ska använda mig av en motionsdagbok nu. Det sporrar en när man skriver upp.

Har slutat röka
För tre månader sedan slutade Pernilla röka. I samma veva började hon träna mer frekvent. Hon säger att träningen har ersatt nikotinbegäret. Så fort hon är röksugen sticker hon ut och tränar istället.
– Yoga är jättebra för koncentrationen och smidigheten och pilates är ungefär samma men lite mer fysiskt. Jag är även ute på promenader med hunden och något helt nytt för mig är att jag cyklar 10 kilometer till jobbet.
Och jobbet, det är intensivavdelningen på sjukhuset. Som sjuksköterska. Ett yrke där man sällan sitter still. Vilket också bidrar till förbättrad kondition. Den där så viktiga vardagsmotionen. Eller nyttomotionen, som Pernilla säger. Och tipsar om
– Jag städar och krattar löv. Har man inte tid med att gå och träna så kan man storstäda hela huset, säger hon.
Har du märkt att träningen gett någon effekt?
– Ja visst. Framförallt i ryggen som jag hade problem med tidigare. Men också smidigheten. Jag orkar mer och sover bättre. Det är bara fördelar.
Vad ska du köpa för presentkortet på 150 euro?
– En pulsklocka skulle jag vilja ha. Då kan jag effektivisera träningen ännu mer. Det borde det räcka till.
Och med en nyinköpt pulsklocka och träningsdagbok fortsätter träningen för Pernilla. Ända tills motionskortet dyker upp nästa gång. För då ska hon skriva upp träningspassen där istället.

Följande tio vann tröstpris som hämtas på Nya Ålands kontor:
Eva Johansson, Mariehamn
Veronica Törnroos, Mariehamn
Anita Hildén, Sottunga
Ramona Häger, Hammarland
Agneta Mattsson, Jomala
Ylva Wallin, Pålsböle
Linnea Lundberg, Lemland
Rose-Marie Sundqvist, Mariehamn
Daniel Söderlund, Lemland
Ingmar Törnroos, Mariehamn

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax