DELA

OS-satsande seglare laddar på hemmaplan

SEGLING. Staffan Lindberg och Erkki ”Eki” Heinonen tränar den här veckan i sin starbåt på åländska vatten inför VM i Portugal nästa månad.
– Seglar vi bra och hittar rätt trim är det inga problem, då tror jag vi tar en OS-plats, säger Lindberg.
Tillsammans med polska stjärntränaren Andy Zaviejas är Alandia Sailing Teams Staffan Lindberg och Erkki ”Eki” Heinonen på träningsläger på åländska vattnen. Redan förra veckan satte man båten i sjön och avslutar i morgon med ett sista träningspass innan det bär av mot sydligare breddgrader.
Lindberg och Heinonen har tränat ihop i drygt ett halvår. Sistnämnda har stor rutin från starbåtsklassen, medan det för den åländske skepparen är en helt ny erfarenhet.
– Det har gått helt okej tidvis, men det är en ganska svår klass. Det har varit mycket trimmande av båten, riggen är svår. Men vi börjar veta ungefär vad som gäller nu, säger Lindberg.

Sparrande seglare
Att ha Zaviejas som coach har varit viktigt, de tränade ihop redan i början av året i amerikanska Miami. I sitt bagage har tränaren över 20 års erfarenhet och har bland annat coachat amerikanen Mark Reynolds till ett OS-guld.
– Han är nog den bästa i världen, jag kan inte se vem som skulle kunna träna oss bättre, säger Heinonen.
– Vi får sådan kunskap vi behöver, som annars tar tio år att lära sig, tillägger Lindberg.
Med på träningslägret på hemmaplan är också dansken Henrik Dannesboe, bosatt i Schweiz, samt ålänningen Mathias Dahlman.
– Det är kul att Mathias och Henrik varit med, det gör att vi kunnat sparra varandra bra under träningarna, det är viktigt, säger Eki Heinonen.
– Genom att Mathias nu behärskar båten, kan vi träna här även i framtiden utan att vi behöver åka bort för motstånd, säger Staffan Lindberg.

Tror på OS
Under året har AST drabbats av flera incidenter vid starbåtstävlingarna, bland annat ett par mastbrott.
– På Mallorca var det riktigt jobbigt, det gick bara långsamt. Men nu är vi tillbaka med fart igen, säger Lindberg.
Snart reser duon ner till Cascais i Portugal för att delta i VM 2-9 juli tillsammans med 22 andra starbåtar. Där finns 15 OS-platser att slåss om, varav Kina har en given plats.
– Seglar vi bra och hittar rätt trim är det inga problem, då tror jag vi tar en plats, säger Lindberg.

Hitta automatiken
Skulle teamet missa chansen, kommer en ny möjlighet i Miami april nästa år där blott fyra nationella platser till Peking 2008 tilldelas.
– Vi får se hur förhållandena är i Cascais, men just nu är det lätta vindar, men där finns vågor till skillnad mot här. Det skulle vara skönt för os att ta en plats redan nu, så slipper vi fundera på det och kan koncentrera oss på träningen, säger Eki Heinonen.
Vad måste ni finslipa i träningen?
– Vi måste lära oss hur vindarna skiftar och att hitta trimmen direkt. Vi måste vara säkra på vad vi ska göra och se till att det går per automatik. Det är det som är det viktiga, säger Staffan Lindberg.
– När allt väl går på automatik, kan resten bara handla om taktik. Det är lite svårt att segla om man inte har någon fart, tillägger Heinonen.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax


Foto: FREDRIK TÖRNROOS

foto@nyan.ax