DELA

Ödesmatch för IFK Mariehamn

FOTBOLL. På söndag kväll spelar IFK Mariehamn en verklig ödesmatch när nästjumbon AC Oulu från Uleåborg kommer på besök. Vinst innebär att IFK får kontakt med de andra lagen på den nedre halvan av tabellen medan en förlust innebär minst fyra poäng upp till säker mark.
Trots IFK:s utsatta läge i tabellen ser inte tränare Pekka Lyyski söndagens match som något utöver det vanliga.
– Alla ligamatcher är viktiga. Det delas inte ut fler poäng än vanligt från den här matchen, konstaterar han och uppger att laget har en bra träningsvecka bakom sig.
– Förstås har vi skador som stör fortfarande. Johan Carlsson och Sasa Stevic är troligen borta tre veckor än, vilket är ett stort bakslag, konstaterar IFK-tränaren som samtidigt kan berätta at skadeläget ändå ljusnat något.
– Vi har några som är på väg tillbaka. Peter Sjölund och David Carlsson kommer båda att återfinnas i truppen på söndag.
Om de två sistnämnda återfinns i söndagens startelva är dock ännu oklart.


Inga hemligheter
Angående AC Oulu, som på torsdagen vann över ligakonkurrenten FC Haka i finska cupen, uppger Lyyski att man vet det man behöver veta.
– Man kan inte ha några hemligheter i ligan. De spelar 4–3–3 och har säkert bra självförtroende efter torsdagens vinst, säger Lyyski som uppger att man hade spioner på plats på torsdagen.
– Eftersom det gick så bra igår (läs: torsdag) utgår vi ifrån att de spelar med i stort sett samma lag och på samma sätt, förklarar Lyyski.
Han tillägger dock att AC Oulu har en såpass stor trupp och därtill stor omsättning på spelare att man inte kan vara helt säker på vilklet lag motståndarna sätter på planen.
Angående det egna lagets spel uppger Lyyski att man genom några förändringar i spelsystemet försöker få till ett bättre anfallsspel samtidigt som man vill hitta tillbaka till förra säsongens stabila försvarsspel. Inom laget har man också satt upp en ny målsättning för säsongen.
– Trygghetsmålsättningen är att hållas kvar i serien, uppger Lyyski som medger att denna säsong ser ut att bli den svåraste hittills för IFK.
– Men det kommer sådana här år för alla. Också för större lag än IFK Mariehamn, tillägger Lyyski slutligen.

martin.portin@nyan.ax