DELA
Foto: Erkki SantamalaNYSTART Ett ungt JIK spelar i Upplandsfemman i år.

Nystart för ungt JIK

FOTBOLL. Rutinerade spelare har lagt av eller gått vidare i karriären.

Nu tar ett ungt Jomala an utmaningen i division V.

–Målsättningen är att hålla i gång tjejernas fotbollsglädje, säger lagledaren Katarina Eriksson.
Inför säsongen 2014 fick Jomala IK:s damlag, som inledde sin verksamhet året dessförinnan, en friplats i division V efter att lag ovanför dem i seriehierarkin dragit sig ur.

Under debutsäsongen i fjol slutade laget på en fin tredjeplats, men inför det här årets prövningar gäller nya förutsättningar för JIK.

Spelande tränaren Daniela Haglund har lagt av, vilket även gäller för rutinerade Seidi Mattsson. Och Josefin Danielsson har gått till division III-laget IFK Mariehamn.

– Länge såg vi lite tunna ut, men på slutet har vi fått in fem nya spelare vilket gör att det ser mer fördelaktigt ut, säger Katarina Eriksson.

Tränar JIK gör Åland United-spelarna Noora Matikainen och Chloe Jones.

Hemmamatchen dröjer

– De är verkligen duktiga och förstår vår filosofi även om de är elitspelare själva, säger Eriksson.

JIK:s filosofi går ut på att sätta glädjen före resultatet för det unga laget där ingen spelare är över 30 år, och där de flesta är under 20.

– Kan vi hålla oss i mitten av tabellen är vi nöjda. Men vi har inte som målsättning att titta på placeringar. Vi vill att tjejerna ska hålla i gång sin utveckling och ha roligt på plan.

JIK smygstartade säsongen med en bortamatch häromveckan (0–5-förlust) och möter Upplands-Ekeby 2/Almo BK på Björnvallen på söndag.

Första hemmamatchen låter vänta på sig till den 24 maj då Rö IK 2 kommer på Ålandsbesök.