DELA

Nyman siktar på juniorlandslaget

BOWLING. Komets Kim Nyman reser i helgen till Esbo för att delta i den tredje av sex deltävlingar på finländska juniortouren i bowling.
– Efter två deltävlingar ligger jag på andra plats, lyckas jag hålla mig kvar där slår min önskan om att få vara med i juniorlandslaget in, säger bowlingtalangen.
Kim Nyman satsar fullt ut på bowlingen. Han började med sporten så sent som för tre år sedan, men han har utvecklats i rekordfart.
– Just nu spelar jag i C-klassen men efter årsskiftet avancerar jag till B-klassen. För att få spela där måste man ha 175 poäng i snitt och just nu ligger jag på 177,98, säger Nyman.
Det unga bowlinglöftet tränar vanligtvis två timmar per dag. När Nyan träffar honom i Idrottsgårdens bowlinghall har han just genomfört ett träningspass och om en timme ska han ut på banan igen.
– För då har vi klubbträning, det har vi två gånger i veckan. Men jag måste bowla lite på egen hand också om jag ska gå framåt.


Hårt motstånd
Det här är första året Nyman tävlar på finländska juniortouren.
– Förra säsongen sa min så kallade coach Jussi Kuitunen att om jag spelade bra skulle han se till att jag fick spela på touren i år. Så nu är jag sponsrad med allt och jag behöver inte betala för resor och sånt. Det känns roligt att få åka iväg och tävla själv också utan alla andra juniorer.
Hittills har Nyman genomfört två deltävlingar på touren och han ligger för närvarande på andra plats, trots att motståndet är riktigt tufft.
– De flesta som är med bowlar i de bästa klasserna, det vill säga i A- eller i M-klassen. Ungefär hälften av de som deltar har över 200 i snitt så det är duktiga bowlare.
Varför det gått så bra för Nyman under tourtävlingarna har han själv svårt att förklara. Men han säger att han spelar bättre i riket än på hemmaplan.
– Jag gillar inte hemmabanan så mycket, det har att göra med oljeprofilerna här. Jag har en linje som jag helst vill spela och den fungerar inte lika bra här hemma som den gör i Finland.


Finjusteringar
Just nu jobbar Nyman hårt för att förbättra sin balans för att därmed bli en bättre bowlare.
– Jag vill hålla armen och klotet så nära kroppen som möjligt när jag kastar, och sedan borde jag kasta lite saktare. Just nu kastar jag runt 35 kilometer i timmen, jag borde ligga runt 32.
Varför är det bättre att ligga kring 32?
– För då är det lättare att få till den rätta skruven.
Vad skulle du annars säga att är dina styrkor som bowlare?
– Det beror på. Ibland är det lugnet, men samtidigt är humöret min svaghet. Går det dåligt kan jag ibland tänka att nu struntar jag i det här. Men på touren gäller det att skärpa sig och fortsätta försöka även om det skulle gå dåligt.


Landslagsdröm
Om Nyman lyckas placera sig etta eller tvåa i sin klass P-93 på touren innebär det automatiskt en plats i Finlands juniorlandslag.
– Just nu är det min målsättning att komma med i juniorlandslaget. Om man inte kvalificerar sig direkt genom att bli etta eller tvåa på touren så finns det också möjlighet att bli uttagen till läger där de ser om de tycker att man platsar i landslaget. Det skulle kanske vara bra att få åka på ett sådant läger för under touren hinner de inte titta på alla, det är ju runt 200 bowlare per gång på de tävlingarna.
Men representanter för juniorlandslaget har redan fått upp ögonen för Nyman.
– Själv förstår jag inte vad de säger eftersom de pratar finska, men andra har berättat att de sagt att jag bowlar bra.
Om du inte blir uttagen till juniorlandslaget i år då, blir du hemskt besviken då?
– Nej, då är det bara att fara dit och försöka igen nästa år.
Och Nymans drömmar stannar inte vid juniorlandslaget.
– Det är min första önskning. Sedan hoppas jag på en plats i Finlands landslag. Och PBA-touren i Amerika får vi inte glömma.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

tfn 528 462


Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax