DELA

Nya lokaler till unga seglare

SEGLING. Nu får de åländska juniorseglarna äntligen det utrymme de behöver. På torsdagen blev det klart att Åländska segelsällskapet både bygger ett nytt hus samt renoverar det gamla till juniorerna. Byggstarten planeras till den 24 september.
Byggandet har varit planerat sedan länge men det var alltså först i torsdags som det avgörande beslutet togs. Vid ett extra föreningsmöte beslutade ÅSS att utbyggnaden blir av och att juniorerna för nya gemensamma lokaler. Christian Johansson är med i projektet samt marknadsansvarig för juniorverksamheten.
– Vi kommer att bygga en helt ny huskropp dit vi flyttar bland annat hamnkontoret, servicebyggnader och en mack, säger Johansson. De utrymmen som vi har nu byggs om till juniorverksamheten.

Båtplatser och samlingslokal
För närvarande har juniorerna 16 kvadratmeter att bedriva sin verksamhet på. De nya utrymmena innebär ungefär 100 ytterliggare kvadratmeter.
– På det sättet kan vi få 50 kvadratmeter till båtar och verkstad, säger Johansson. Dessutom blir där plats för sociala utrymmen med samlingsrum där de kan vara mellan seglingar och tävlingar.
De senaste åren har segelsällskapet haft ett enormt uppsving och Johansson hoppas att de nya byggnaderna ska generera i ännu fler medlemmar. Den senaste tiden har varit nästintill kaotisk med utrustning både lite här och var längs kajen. Dessutom har de varit tvungna att begränsa antalet grupper på grund av platsbristen.
– Ombyggnaden var mer eller mindre ett måste för att bedriva en verksamhet med 80 juniorer, säger Johansson.

Ser framtiden an
Nu ser Christer Johansson positivt på framtiden, både för juniorerna och hela klubben. De nya lokalerna ser han som ett led i att bredda sporten och göra den till en del av den åländska sportvärlden.
– Planerna är att fortsättningsvis få till stånd en bredd som motsvarar många bollsporter, säger han. Vi gör detta för att trygga framtiden för en gammal och anrik klubb.
Den nya byggnaden beräknas stå klar i mitten av maj nästa år.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax