DELA

Ny löpteknik bakom Janssons skada

FRIIDROTT. En ny löpteknik, ett förändrat träningsupplägg – och en krossad EM-dröm.
Simon Janssons stressfaktur blev en påminnelse om friidrottens skaderisker – men han har inga planer på att avbryta satsningen.
– Det är en tunn linje, men än så länge överväger fördelarna nackdelarna, säger sprintern som får utomhussäsongen förstörd av fotskadan.

Inför säsongen bytte Simon Jansson, 17, löpteknik.
Tillsammans med tränaren, tillika pappan Christian, och idrottsläkaren Erkki Venäläinen såg han potentialen och utvecklingsmöjligheterna i att få fram explosiviteten i steget genom att utnyttja styrkan i baklårspartiet.
– Att springa på det sättet ger bättre stabilitet och mer mobilitet i löpningen och man får ett längre steg. Det är ganska enkelt att räkna ut att man kommer fortare fram då, och tekniken funkade verkligen bra för mig. Jag gjorde stora framsteg i mina tider och tog en oväntad medalj på 200 meter på junior-FM, säger Simon Jansson.
Med sin utvecklade löpteknik och fina tidsnoteringar i ryggen såg han fram emot junior-EM i italienska Rieti i juli. Men en stressfaktur i vänsterfoten sätter stopp.


Utomhussäsongen över
– I grund och botten handlar det om en överansträngning i foten som kommer av att jag har tränat väldigt hårt hela våren. Det känns riktigt surt att få den med tanke på hur mycket jag sett fram emot junior-FM. Man brukar räkna med en återhämtningstid på tre månader, och eftersom jag inte tänker stressa tillbaka så är utomhussäsongen över för min del, säger Simon Jansson om skadan som härrör från teknikomläggningen.
– Foten har inte riktigt hängt med, kan man säga. I och med att jag jobbat på en ny teknik har nya muskler fått jobba och då har belastningen på fötterna blivit för stor, vilket har lett till en spricka i båtbenet vid vristen på vänsterfoten. Det är nåt vi får tänka på till nästa gång, att jag ska jobba mer med att stärka muskulaturen i fötterna.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!


Oskar Magnusson