DELA

Nu startar JIK:s spel i ettan

VOLLEYBOLL. Jomala IK:s herrar genomförde förra säsongen med bravur och steg till division I. I helgen är det dags för premiär i serien.
Jomala IK drar för första gången på sig matchdräkten inför en drabbning i division I när Lidingö gästar Vikingahallen på lördag 14.30 i Vikingahallen.
– Det är svårt att säga hur det går, vi har aldrig spelat mot dem tidigare eller sett dem. Vi har bara hört att de har bra med gäng, är lite äldre och har mycket rutin, säger spelaren Marcus Påvals och fortsätter:
– Vad jag har förstått har det någon spelare som är lite vassare än andra, så dem ska vi plocka bort.
JIK deltog nyligen i Uppsala Cup där man endast vann en av sina fem matcher. Men ett par drabbningar var jämna och slutsegrarna bestod av ett lag med spelare aktiva i världstouren i beachvolleyboll.
– Det är fullt godkänt med tanke på det reducerade gäng vi var, vi hade bara en på avbytarbänken. Och vår ordinarie passare Fredrick Boman var borta, så vi hade med oss vår nya.

Anpassat nyförvärv
Det handlar om Stefan Andersson, nyförvärvet som tidigare spelat med Tierp i elitserien.
– Han var lite rostig men visade stor rutin och behövde inte så mycket tid på sig. Han har spelat med samma system som oss och smälte snabbt in, säger Påvals.
Andersson finns med i truppen i helgen, liksom det andra nyförvärvet för i år; Viktor Norberg som tidigare spelat i Habo Wolley och har ett SM-guld i beachvolley på kontot.
– Det är bara Simon Dahl som saknas i helgen.

Bättre vinklar
Öspelstruppen, vars grundstomme bestod av JIK-spelare, ändrade i våras om spelsystemet inför drabbningarna på Rhodos. Jomala har fortsatt köra på samma sätt under sensommarens och höstens träningar.
– Vi har hållit på och slipat och ändrat om systemet i block och försvar för att anpassa det till den högre divisionen. Dessutom måste passningarna nu komma längre från nätet för att skapa bättre vinklar eftersom det kommer mer blockeringar på högre nivå, beskriver Marcus Påvals.
Han säger att hela laget är taggat inför premiären.
– Det har ju inte varit skarpt läge i tvåan, men på lördag blir det absolut så. Lidingö har legat i toppen tidigare år. Vi är otroligt sporrade och vill ha hårdare matcher. Nu hoppas vi bara på mycket publik!
De två främsta lagen i de fyra zonerna i division I stiger direkt till Allsvenskan. Övriga lag slås i hop i två zoner som fortsätter spel i ettan.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax