DELA

MyPa spelade ut IFK

FOTBOLL. Suckarna gick inte att ta miste på i IFK-publiken efter den nya förlusten i går på Wiklöf Holding Arena. Men alla deppar inte.
– Jag vägrar se det som något negativt, säger tränaren Pekka Lyyski.
Matchen på WHA mellan IFK Mariehamn och MyPa i går kväll började trevande med spel över mittfältet. I åttonde minuten var hemmalaget närmast en målchans efter att laget länge hållit bollen inom laget och till slut fått upp den till Andreas Björk som bröstade ner den och trots hård uppvaktning från försvaret fick iväg ett hårt skott som planens gigant Janne Korhonen plockade.
Istället var det bortalaget som utnyttjade en försvarsretur i 16:e minuten som landade rakt i fötterna på publikfavoriten Mohamed Fofana. Han tvekade inte en sekund, utan drämde iväg bollen stenhårt varpå den rann genom en välfylld box in vid den bortre stolproten och 0–1 var ett faktum.
Först efter en drygt halvtimme visade IFK upp ett eget spel och bjöd på ett par giftiga anfall i följd. I den 35:e minuten var laget löjligt nära när Björks nick gick på insidan av stolpen, upp i ribban och sedan ned i famnen på Korhonen. Därför blev det en riktig kalldusch när spelarna från Anjalankoski skapade ett nytt anfall med mål som följd i 38:e minuten. Toni Huttunen drev upp bollen längs högerkant och lade ett perfekt inlägg som Mikko Hyyrynen kunde pricka med pannan bara ett par meter från Antti Kuismala i målet som inte hade en chans.


Hängde inte med
Det tidvis undermåliga spelet med många individuella misstag bättrades dock på i andra halvlek. Laget började utnyttja de fria ytorna på kanterna genom både ytterbackar- och mittfältare, men de 1.606 personerna i publiken fick inte se IFK göra något mål den här matchen heller. Närmast var ett inlägg från Björk som Tommy Wirtanen prickade med ett stenhårt volleyskott metern från mål – men från ingenstans flög Korhonen fram och ställde sig i vägen.
– Det var tre välkomna poäng. Jag var nöjd med offensiven som kanske var den bästa för den här säsongen och i andra behövde vi ett bra defensiv. Därför var båda sidor lika viktiga för oss i dag, säger MyPa-tränaren Ilkka Mäkelä efteråt.
Lika nöjd är inte hemmalagets tränare Pekka Lyyski.
– Vi hängde inte med och spelade alldeles för försiktigt och löpte för lite i vår fyrbackslinje i första halvleken.


Onödiga panikbollar
Han menar att MyPa var betydligt passivare i andra halvlek, och att det var där IFK hade sin chans.
– Vi hade våra målchanser, som den via stolpen och den när Korhonen gjorde sin idioträddning.
Lyyski säger att laget överlag stod alldeles för långt ifrån och inte utnyttjade gästernas a spel genom att löpa längs kanterna.
– Vi fick deras anfallare att svänga för enkelt, och det var ett stort problem samtidigt som mittfältet inte krympte ihop ordentligt. Vi hade för bråttom att slå långa bollar från backlinjen, panikbollar som blev alldeles för onödiga och inte gav våra stora anfallare någon hjälp, säger han.
Justus Vajanne byttes ut efter första halvlek sedan han slagit upp en ljumskskada. Samtidigt såg Peter Sjölund matchen från läktarplats efter en stukning i foten han fått vid en fritidsaktivitet.
– Det är för stor rotation i IFK, skadorna dyker upp hela tiden och i det här skedet behöver vi lugn och ro.
Vad måste IFK göra nu?
– Vi får tillbaka Sasa (Stevic) och ”Sjölle” till nästa match och tills dess ska vi träna fotboll. Kanske måste vi gå tillbaka till vårt kompakta försvarsspel, vi har jagat mål i två matcher men det har inte fungerat, så vi får spela säkert. Jag tror det är bästa medicinen.


Ingen katastrof
Fem mål på tio matcher är resultatet av Mariehamnslaget så här långt.
– Det går lite spöken. Men det är ingen katastrof, vi har haft tillräckligt många chanser per match, säger Pekka Lyyski och fortsätter:
– IFK har bara möjligheter, vi spelar i högsta ligan och ska inte deppa över det här. Jag vägrar se det som något negativt.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax

tfn 528 478

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax

tfn 528 470


Andreas Björk

Mats Gustafsson