DELA

Medaljregn över ÅKK:s lyftare på NM

KRAFTSPORT. Fem guld, ett brons och ett SFI-rekord blev facit för lyftarna från Ålands kraftsportklubb (ÅKK) när NM i styrkelyft och bänkpress avgjordes i helgen.
Helgens mästerskap inleddes med styrkelyft på lördagen. Marcela och Kenneth ”Kenta” Sandvik representerade Åland och det gjorde de på bästa sätt.
I damernas 56-kilosklass tog Marcela Sandvik hand om guldet efter att ha lyft totalt 400 kilo. Tvåan Helen Enberg från Sverige slutade på 392,5 kilo totalt och bronset gick till Danmarks Eva Buxbom på 377,5 kilo.
Även Kenneth ”Kenta” Sandvik bärgade ett guld i herrarnas +125-kilosklass. Sandvik lyfte totalt 1030 kilo fördelat på 400 kilo i knäböj, 320 kilo i bänkpress och 310 kilo i marklyft. Med detta blev han även bästa herrlyftare på poäng.

Världsrekordförsök
Under söndagen avgjordes NM i bänkpress. Marcela Sandvik såg till att säkra sitt andra guld för helgen då hon tryckte upp 112,5 kilo i sitt andra lyft.
– Hon försökte även på personbästat 120 kilo med det gick inte den här gången, skriver ÅKK på sin hemsida.
Sandra Lönn deltog i damernas tungviktsklass och gick in både för guld och för att slå det gällande världsrekordet, 205 kilo, i klassen.
– Det började dock inte riktigt bra då hon bommade sitt första lyft på ingångsvikten på 185 kilo. Hon gick om på samma vikt och satte det utan problem i andra lyftet och hon begärde sedan upp 205,5 kilo till sista lyftet. Tyvärr så orkade hon inte trycka vikten den här gången, men hennes resultat gav guld i klassen och hon blev även tävlingarnas andra bästa lyftare på poäng, skriver ÅKK på hemsidan.

SFI-rekord
I 110-kilosklassen tävlade Ove Lehto. Han satte alla sina tre lyft med 267,5 kilo i sista, en putsning av hans eget SFI-rekord i klassen med 11,5 kilo. Resultatet räckte även till ett brons efter Thomas Sörensen från Danmark som lyfte lika mycket men vägde lite mindre. Sveriges Stefan Jamroz tog hand om guldet efter att han satt nytt nordiskt rekord i klassen med 303 kilo.
Slutligen tog Kenneth ”Kenta” Sandvik ett guld i +125-kilosklassen efter att han klarat 310 kilo i andra lyftet.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax