DELA

Mästarcupen firar tioårsjubileum

ISHOCKEY. Mästarcupen, som spelas mellan tisdag och torsdag, ordnas i år för tionde gången. Profilerna är många, såväl bland de deltagande lagens spelare som tränare.
Idén bakom Mästarcupen är enligt Jan-Erik ”Jenki” Rask enkel.
– Den bygger på att finska lag vill möta svenska på ett ställe där arrangemangen fungerar, förklarar han.
I år har arrangörerna lyckats locka till sig förra årets silverlag från FM-ligan, Jokerit, som möter på svenskt motstånd i form av klassiska Brynäs IF och Luleå Hockey.
– Det är inte föreställningar, de kör för fullt, säger Rask om de veckans tre matcher.


Många profiler
Brynäs IF har inför den här säsongen tappat superlöftet Nicklas Bäckström till NHL, men Mästarcupen saknar för den skull inte profiler.
I Brynäs spelar backklippan och veteranen Tommy Sjödin samt den hårdskjutande Pavel Brendl. Luleå har spelare som Tommi Miettinen och Lubos Bartecko i truppen medan Jokerit ståtar bland annat med Jussi Markkanen i målet. Frågan är ändå om inte några av de största profilerna inte finns på isen utan håller sig i avbytarbåset.
Brynäs tränare är nämligen den mycket erfarna och frispråkiga Leif Boork som inte är rädd för att sätta fingra emellan.
– Det är en färgstark tränare som uttalar sig i alla riktningar, säger Rask.
Jokerit är inte sämre på tränarsidan utan har Doug Shedden, nyutsedd tränare för det finska ishockeylandslaget, i båset.


Överskott till unga
Det eventuella överskott som Mästarcupen inbringar går till IFK Mariehamns ungdomsverksamhet. Efter några tunga år i början har turneringen numera medvind, enligt Rask, som ser fram emot ett välfyllt Islandia under veckan.
– Det är det som gör att man vill jobba med det här, säger han.
Liksom ifjol följs varje match, oberoende av resultat, av två förlängningar där den första spelas med fyra spelare mot fyra och den andra med spel tre mot tre. Förlängningarna garanterar enligt Rask öppet spel med många målchanser vilket borde glädja publiken.
Matcherna i årets Mästarcup spelas enligt följande: tisdag Jokerit mot Luleå, onsdag Brynäs mot Jokerit, torsdag Luleå mot Brynäs. Nedsläpp sker klockan 19 i samtliga matcher.

MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax