DELA

Målspottare provspelar för IFK

FOTBOLL. 19 mål stänkte anfallaren Tim Johansson in för division I-klubben PS Kemi Kings under 2008-2009. Nu är den 24-åriga svensken på Åland och provtränar med IFK Mariehamn.
– Det är en spelare som kan passa vårt spelsätt bra, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski.

Tim Johanssons kontrakt med den finska division I-klubben PS Kemi Kings har just gått ut och anfallaren letar ny klubb. Fram till på torsdag är han därför på Åland och tränar med IFK Mariehamn.
Själv beskriver Tim Johansson sig så här.
– Jag är snabb och hyfsad i djupled. Jag brukar få bra fart med mig, säger han.
Och kanske är han IFK:s lösning på den måltorka de haft under större delen av året.
11 mål lyckades Johansson göra under den här säsongen då PS Kemi slutade i mitten av tabellen, och åtta mål säsongen dessförinnan.


Känner IFK:are
IFK fick upp ögonen för anfallaren genom Jan Stahre, en tidigare tränare till Johansson. Men klubben och flera av spelarna är långt i från okända för den 24-åriga smålänningen.
– Jag känner Gustav Långbacka sedan tidigare, och jag och Arsim (Gashi) kommer båda från samma område så vi har spelat mot varandra vid många tillfällen när vi var yngre, säger Johansson.
Och resten av truppen har han granskat på tv.
– Jag vet att det är en trupp med bra spelare, säger han.


IFK avvaktar
IFK:s tränare Pekka Lyyski menar att det är lite svårt att avgöra efter bara en dag hur bra det har gått särskilt med tanke på att det är så få spelare på träning just nu. Men han har haft ögonen på Johansson redan tidigare.
– Jag känner de flesta anfallarna i division I ganska bra. Tim är en liten kvick anfallare och jag kan hans sätt att spela. Det är en spelare som kan passa vårt spelsätt bra, men han behöver ett par träningar med högre tempo innan jag kan säga mer, säger Lyyski.
Men IFK har i nuläget ingen brådska att skriva kontrakt med någon ny spelare.
– Vi har egentligen ingen panik att fatta något beslut just nu. Det blir i så fall tidigast efter torsdagens träning eller så avvaktar vi till det kommer fler provspelare i december, säger IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson.


Två spelare till
Ytterligare två nya spelare fanns med på IFK:s träning i dag. Dels Arsim Gashis kompis Elvir Spahovic dels Samuel Fagerholm från SIFFK.
– Det är ingen av dem är aktuell för kontrakt. Gashi fick tillåtelse att ta med sig sin kompis på träning och Samuel har Allan Överström tagit med till IFK:s träning för att han har presterat bra på SIFFK:s träning. Det är inte fråga om ett talangkontrakt utan ska snarare ses som en uppmuntran, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski.


MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax