DELA
Foto: Jonas Edsvik

Mäkinen om debuten: ”Äntligen”

FOTBOLL. Efter snart tre månader i Italien har Thomas Mäkinen gjort sina första minuter i nya klubben, AC Renate.
– Äntligen, säger 20-åringen.

Det var i torsdagens hemmamatch mot Pistoiese som Thomas Mäkinen gjorde debut för italienska AC Renate. Sammanlagt fick han några minuters speltid då han byttes in som innermittfältare fem minuter före fulltid.
– Äntligen. Jag har väntat på det här ett tag nu så det var verkligen jätteroligt att få debutera, säger Thomas Mäkinen.
AC Renate, som med tre omgångar kvar att spela slåss om att nå playoff i Lega Pro (italienska division 3), förlorade matchen med 0-1.
Hur kändes det på planen?
– Bra. Visst, man hinner inte uträtta så mycket på några få minuter men jag hade en bra känsla i kroppen i alla fall.

När U21-landslagsmannen Thomas Mäkinen lämnade IFK Mariehamn för AC Renate i januari gjorde han det framför allt för att testa vingarna på annan ort men också för att få mera speltid. Hittills har han dock inte lyckats slå sig in i startelvan och under sina knappa tre månader i Italien har han dessutom dragits med en del skador.
– Jag hade nog lite för bråttom där i början. Man kan inte komma till ett nytt lag i ett nytt land och förvänta sig att få rikligt med speltid direkt, säger han och fortsätter:
– Man måste ha tålamod. Även om jag redan lärt mig mycket så har jag mycket kvar att lära ännu.
Hur trivs du i Italien annars då, utöver fotbollen?
– Riktigt bra. Jag börjar vänja mig både med vardagen och med språket. Det är väldigt annorlunda, kan jag säga.
Thomas Mäkinens kontrakt sträcker sig till och med säsongen 2018-2019 och än så länge har han inga planer på att söka sig vidare.
– Jag tänker långsiktigt. Även om jag hade haft chansen att lämna efter säsongen så skulle jag nog, som det känns nu, stanna kvar. Jag trivs som sagt med tillvaron.
– Men visst längtar jag hem också. Det ska bli skönt att komma till Åland under semestern i sommar och träffa alla kompisar.

Victor Sundqvist