DELA

Lyyski om mutskandalen: Beklagligt

FOTBOLL. Varje dag framkommer nya uppgifter om den mutskandal som just nu drabbar den finska fotbollen. RoPS har haft nio spelare i häktet och bröderna Dominic och Donewell Yobe ska ha tagit emot mutor förra säsongen.
– Det är beklagligt det som pågår just nu, säger IFK Mariehamns tränare Pekka Lyyski.
Rovaniemilaget RoPS har haft totalt nio spelare som suttit häktade, misstänkta för inblandning i den mutskandal som rullas upp inom den finska fotbollen. Zambierna Francis Kombe, Stephen Kunda, Godfrey Chibanga och georgiern Valter Khorguashvili misstänks för att ha tagit emot mutor kopplade till fotbollsmatcher, de greps i onsdags och anhölls i torsdags.
Igår framkom även uppgifter om att bröderna Dominic och Donewell Yobe, som spelade i AC Oulu förra säsongen, fått 50.000 euro i mutor efter en match mot TPS förra säsongen, en match Oulu förlorade med 5–0. Till Oulus hemsida säger tränaren Juha Malinen att han fått veta att bröderna tog emot mutan av singaporianen Wilson Raj Perumal som är misstänkt för fotbollsfusk, uppger Yle på sin hemsida.
Malinen berättar att han tittat på matchen mellan AC Oulu och TPS och säger att han tycker att båda bröderna Yobe spelade under sin förmåga. Bröderna är försatta med reseförbud.
Enligt FNB vill kriminalkommissarie Jukka Lakka på Centralkriminalpolisen inte bekräfta Malinens uppgifter. Däremot uppger han att 15–20 matcher ingår i förundersökningsmaterialet.
IFK:s tränare Pekka Lyyski kommenterar skandalen:
– Det är beklagligt, det är ett stort bakslag för ligan och marknadsföringsfolket kommer att ha mycket att göra för att vända på det här.
Lyyski säger att IFK är lite skyddat från det hela med tanke på att det inte finns så många finskspråkiga spelare i laget.
– De som kan finska läser ju om det här och sedan har vi i ledningen en skyldighet gentemot spelarna att informera dem om läget.


Trippelserie redan i år?
Förutom mutskandalen, som gör det tveksamt till om RoPS har tillräckligt med spelare när ligan inleds, är det fortfarande oklart om AC Oulu kommer att beviljas ligalicens. Det kan få följden att årets Tipsliga spelas med tolv lag och därmed kan det bli trippelmöten, en förändring som skulle ha genomförts först till nästa säsong.
Ligans ordförande, Lasse Lehtinen, säger till Kuopiotidningen Savon Sanomat att inget beslut är fattat, men att det i så fall är frågan om ett naturligt beslut.
– Lagen behöver matcher, säger Lehtinen.
Oklarheterna kring årets seriespel utmynnar i svårigheter för IFK:s planering.
– Man vill ju veta hur serien kommer att se ut, vårt fokus idag ligger på det spelschema som finns just nu, säger Pekka Lyyski.
IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson berättar att klubben lagt tankarna om trippelserie lite på framtiden men att de nu kanske måste upptas snabbare än väntat.
– Vi visste om att den här förändringen skulle komma till 2012. Blir det så att den kommer redan nu så blir det några resor till men samtidigt får vi några hemmamatcher till. Jag har inte funderat så mycket på hela den här soppan och vi kommer att rätta oss efter de beslut och direktiv som kommer, säger han per telefon från Thailand där han just nu är på semester.

Dan Sjöblom

dan.sjoblom@nyan.ax