DELA

Lyyski lämnar IFK för VPS

FOTBOLL. Jani Lyyski, IFK Mariehamns stabila mittback och lagkapten, tillika årets Pohjolaspelare, lämnar klubben efter åtta säsonger.
Vasaklubben VPS blir från och med årsskiftet hans nya klubb.
– Det är med tudelade känslor jag har fattat det beslutet, säger han.
Efter åtta säsonger i IFK, där han varit delaktig i att föra klubben från division två-spel till spel i högsta ligan, lämnar han nu IFK Mariehamn och Åland.
Under våren och sommaren har beslutet om att lämna klubben vuxit fram allt starkare och vid IFK:s avslutningsmiddag i fredags passade han på att tacka sina lagkamrater för tiden som gått.
Nya Åland kan nu avslöja att det är till Vasa resan går och att det är spel i VPS – som slutade säsongen på en elfte plats i Tipsligan alltså en placering bättre än IFK – som gäller för 25-åriga Jani Lyyski från och med nästa säsong.
– Jag måste höra nya röster och träffa nya människor. En ny resa, en flytt och en ny utmaning är det jag behöver, säger han.
Varför blev det just VPS?
– Att valet föll just på dem beror till stor del på VPS nya sportchef Juha Reini. Han håller på att utveckla laget och det vill jag gärna vara en del av. Jag tror att jag själv kan utvecklas och bli bättre där. Samtidigt känns det tungt att lämna IFK, säger han.


Definitivt 1 januari
Kontraktet med VPS är än så länge muntligt och fastställs först den 1 januari 2009. Finns det intressanta klubbar utanför Finlands gränser som hör av sig innan dess kan det bli aktuellt med ett annat val. Men enligt Jani Lyyski själv är det i VPS han spelar nästa säsong och skriver de kontrakt är det ett år som gäller.
Du säger att det känns tungt att lämna IFK. Känner du att du sviker laget, klubben och supportrarna?
– Det känns väldigt tudelat. Samtidigt som jag uppskattar all tid jag haft med IFK ser jag nu fram emot att spela någon annanstans. Drömmen har ju alltid varit att få spela fotboll professionellt. Så det här är del i den drömmen och då är det dags att gå vidare.
Hur har Pekka Lyyski, IFK-tränare och pappa, reagerat?
– Han tycker förstås att det är tråkigt men han förstår.
Finns det något som skulle kunna få dig att stanna i IFK?
– Nej, jag har bestämt mig nu. Men jag vill verkligen att alla på Åland ska förstå min uppskattning och vem vet kanske kommer jag tillbaka om några år.
Vem tror du tar över din roll som lagkapten?
– Det vet jag inte, men det handlar väl inte om att ta över min roll, utan det finns flera som kan stiga fram och visa att de kan, och nu får de chansen, säger han.


Framtidsplaner
I en intervju med Jani Lyyski i Nya Åland för fyra år sedan fick han frågan vad han gör om tre år. Då var svaret att han kunde tänka sig spel i Sverige eller på fastlandet men att det just då bara var IFK som gällde, och att drömscenariot var att spela i ligan med IFK.
Vi ställer samma fråga igen. Vad gör du om tre år och vad är drömscenariot?
– Jag känner fortfarande att jag har mycket kvar. Det jag vill är att spela i ett land till. Det hade inte varit dumt att få spela i Sverige, säger han.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax