DELA
Foto: Oskar Magnusson<07_Bildrubrik>EM-KLAR Stina Lindell ställer upp på EM i klassiskt styrkelyft som avgörs i tjeckiska Pilsen 21-28 mars. Lindell tävlar i 63-kilosklassen.

Lindells lyft – tävlar i EM

STYRKELYFT. Här är ÅKK:aren Stina Lindells glädjebesked.

Den finska mästarinnan ställer upp på EM i klassisk styrkelyft i Tjeckien.

– En sådan här chans får man kanske inte så många gånger, säger hon.
Stina Lindell började satsa på styrkelyft först på sensommaren i fjol.

Men hennes framsteg i de tre tävlingsmomenten knäböj, bänkpress och marklyft har varit remarkabla sedan dess. I oktober tog hon hem ÅM-guldet i 63-kilosklassen i konkurrens med en handfull andra nybörjare från Ålands kraftsportklubb, och kvalade in till FM i klassisk styrkelyft i Övertorneå i januari tillsammans med klubbkompisen Paulina Lindblad.

Sandvik coachar

Väl där slog Lindell till med guld direkt i sin FM-debut då hon lyfte 350 kilo totalt över de tre momenten (Lindblad slutade sexa på 302,5 kilo) och kvalade in till EM i Tjeckien i mars.

Efter en tids funderande väljer nu Stina Lindell att ställa upp på Europamästerskapen.

– I början var jag lite fundersam eftersom jag inte vet om jag är redo på den här nivån. Men sen tänkte jag att man kanske inte får så många chanser att vara med i ett EM så då är det väl bara att köra, säger hon.

Stina Lindell kommer att ha andra ÅKK-bekanta att vända sig till i Tjeckien: Marcela Sandvik tävlar i 52-kilosklassen och Kenneth ”Kenta” Sandvik finns med som landslagscoach.

– Det känns bra att de är på plats. De flesta är ju finskspråkiga i landslaget och min finska är inte så vass. Och ”Kenta” vet ju vad jag kan lyfta, säger Stina Lindell.

Hennes 350 kilo på FM var bara 2,5 kilo ifrån att kvala in till VM i klassisk styrkelyft som avgörs i Salo i juni.

– Lite surt att jag inte fixade ett par kilo till på FM. Det hade jag nog kunnat göra om jag tänkt efter tidigare i tävlingen och lyft lite mer i något moment. Man kan ju lyfta VM-kvalgränsen nu, men jag tror att landslagstruppen till VM redan är spikad.

Hur står du dig i konkurrensen på EM?

– Jag tror att jag är sexa på rankingen av ett femtontal lyftare som finns med på de preliminära anmälningslistorna. Så jag är ju inte sist i alla fall. Men samtidigt är konkurrensen stenhård. De i toppen lyfter över 400 kilo.

Hur känns formen jämfört med under FM?

– Jag har tränat på bra men inte testat så mycket maxvikter. Men jag tror att jag har chansen att bättra på mitt resultat från FM. Och så är det nyttigt att få tävla på EM, man behöver tävlingsrutin och det kan ju ta flera år innan man känner sig helt trygg. Jag har ju bara två tävlingar bakom mig när jag går in i EM.

Stina Lindell är sjuksköterska till professionen och försöker att hinna med fyra styrkepass i veckan.

– Jag får mycket stöd och pepp från mina kollegor och så har jag bra hjälp och stöd från min pojkvän (Srdjan Kohut). Självklart får man mersmak när det går bra. Man kan ju inte öka hur mycket som helst hur länge som helst, men som ny i sporten har jag inte hittat mina gränser än.