DELA

Lina Holm fick guldmärke vid tekniktävling

FOTBOLL. Ålands fotbollsförbund (ÅFF) ordnade tekniktävlingar i Eckeröhallen i söndags. Runt fyrtio barn och ungdomar deltog och ett guldmärke, ett silvermärke och sex bronsmärken delades ut under dagen.
ÅFF ordnar årligen en tekniktävling då barn och ungdomar i åldern 9 till 14 år får tävla i allt från jonglering till skott.
– Tävlingen följer finska fotbollsförbundets regelverk, det finns en manual som man följer i alla grenar och särskilda kriterier som man ska uppnå för att få de olika nationella teknikmärkena, säger Per Höglund, tf sportchef på ÅFF.
Höglund berättar att det i år var fler tjejer än vanligt med i tävlingarna.
– Det var ungefär lika många tjejer som killar så det var roligt.

Sju stationer
De tävlande delades in i två grupper, en för de yngre och en för de äldre. Båda grupperna besökte sju olika stationer vid vilka de utförde olika teknikövningar.
– För de yngre var det jonglering, nick, dribbling, skott, passning och dribblingsbana. De äldre hade ingen jonglering men istället dribbling, inlägg och längdspark, berättar Höglund.
En av de tävlande presterade så bra att hon tilldelades guldmärket.
– Det var Lina Holm som tävlade i klassen flickor 12. För att få guldmärket krävs det att man är väldigt duktig, det är inte så ofta det sker att någon klarar guldmärket.
Ett silvermärke delades också ut under tävlingarna, till Elias Lehtonen som tävlade i pojkar 12-klassen.
– Och sedan var det sex stycken som klarade bronsnivån.

Nationell final
Alla distrikt i Finland ordnar under hösten likadana tekniktävlingar som den i Eckeröhallen i söndags. Den 14-15 november hålls sedan en stor nationell final i riket.
Är det någon från Åland som får åka dit?
– Det är inte bestämt än, det beslutet ska tas på ett styrelsemöte.

MALIN LUNDBERG