DELA

Ligacupfinal: HJK-Åland United, lördag 12.00

FOTBOLL. Åland United spelar i morgon sin första ligacupfinal någonsin.
Förhandstippade HJK står för motståndet på Finnair Stadium i Helsingfors.
– Det är bra att vi får en sån här tuff match mot guldfavoriterna veckan innan ligan drar i gång, säger ÅU:s tränare Marianne Miettinen.
HJK tog sig till morgondagens ligacupfinal efter klara 6-1 i semin mot Ilves. För Åland United blev det en tuffare batalj i tisdags. Efter 0-0 vid fulltid mot PK 35 vann ÅU till slut straffläggningen med 9–8. De gör därmed HJK sällskap i finalen på Finnair Stadium i Helsingfors som börjar klockan 12.00.
– HJK är det bästa laget i Finland just nu och är den stora favoriten att vinna FM-guldet. De har vunnit sina matcher klart medan vi har haft tuffa, tajta matcher och fortfarande har en del kvar att utveckla i vårt spel. Men det är första gången Åland United är i en ligacupfinal så bara det är ett steg framåt, säger ÅU:s tränare Marianne Miettinen.
Miettinen menar att HJK ligger på så hög nivå i år som de gör tack vare att de har kvar samma spelare som i fjol plus att några landslagsspelare har kommit tillbaka i laget. Därtill har Jutta Rautiainen tillträtt som ny tränare.
– Jutta Rautiainen har verkligen varit en ny inspiration för laget. Hon har även tränat mig tidigare och är en stor idol så det ska bli kul att möta henne. Jag tycker att HJK har visat att de har fått upp ett bra passningsspel och har många bra spelare och många olika alternativ. Bara i matchen mot Ilves gjorde de fem byten utan att det störde deras spel, säger Miettinen.


Liten trupp
Att klara så många byten är en omöjlighet för Åland United. Den redan tidigare förhållandevis lilla truppen är än mindre i morgon. Taina Hartikainen är borta på grund av en ljumskskada hon drog på sig i matchen mot PK 35 tidigare i veckan och Adelina Engman är på EM-kval med U17-landslaget. Därtill är målvakten Maria Rönnbäck skadad men fungerar ändå som en backup till Emelie Karström.
– Vi kommer att göra några förändring som jag inte kan gå in på. Vår grundidé är den samma men eftersom HJK är ett lag som verkligen spelar fotboll så blir också vårt spel lite annorlunda. Hittills har vi mött lag som kanske satsar 110 procent men som inte är lika spelskickliga som HJK, säger Miettinen.


Siktar på ligacupguld
Men ÅU accepterar inte en andraplats efter förhandsfavoriterna, utan fokus ligger på att förvalta finalplatsen i ligacupen och knipa ett första ligacupguld.
– Jag var inte nöjd med inställningen vi hade förra torsdagen mot KMF. Men efter den matchen ryckte vi upp oss och var på bra spelhumör i tisdags mot PK 35. På lördag kommer det att vara ett ännu mer laddat och taggat ÅU som spelar, säger hon.

maria.nykvist@nyan.ax