DELA

Legendaren ”Lidas” följde sonens cupäventyr på Åland

ISHOCKEY. Från tröjhissning i Joe Louis Arena till hockeycup med sonen i Islandia.
I helgen gästade Nicklas Lidström Åland.
– Det här är nästan lika kul, säger han.
Nicklas Lidström har vunnit Stanley Cup fyra gånger, och när han lyfte bucklan 2002 blev han dessutom den förste europén någonsin att tilldelas Conn Smythe Trophy (priset som slutspelets mest värdefulle spelare).
Avestasonen har utsetts till NHL:s bäste back hela sju gånger och är dessutom, med OS-guldet 2006 och VM-guldet 1991, medlem av Trippelguldklubben.
Meriter som, på andra sidan Atlanten, gett honom smeknamnet Mr Perfect.


”Otrolig upplevelse”
För drygt två veckor sedan hyllades ”Lidas” i Detroit Red Wings (laget som han representerade hela sin NHL-karriär) fullsatta hemmarena Joe Louis Arena när han fick sin tröja nummer 5 hissad i taket.
– Det var en helt otrolig upplevelse och det var väldigt mäktigt under själva ceremonin. Jag har vetat om att det skulle bli av sedan förra året, men nu när det äntligen skedde så var det en helt fantastisk upplevelse.
Hur har det varit att gå och vänta på det när man har vetat om att tröjan ska upp i taket?
– Det är klart att man har varit förväntansfull och sett fram emot det datumet. Samtidigt som man har varit lite nervös också, man visste att det skulle bli väldigt emotionellt under själva ceremonin och det blev det också.
Du lyckades hålla dig från tårar ändå?
– Ja, det har gått nästan två år sedan jag la av och det hjälpte litegrann att få lite distans till det. Det blev inga tårar, men det var nära när själva tröjan gick upp i taket.
Under talet passade ”Lidas” också på att skicka en passning till sin tidigare lagkamrat Tomas Holmström som var känd för att kriga framför mål i NHL.
– Jag vet inte hur många mål jag fick underkända bara för att du stod i målområdet, sa han under talet.
– Det var lite skämtsamt, säger han när Nyan undrar, och utvecklar:
– Han har gjort ett otroligt jobb framför mål, blockat en del skott och varit i målgården på vissa mål också – men som jag sa; jag skulle inte ha gjort så många mål som jag gjorde om inte han hade stått där framför mål. Vi har varit bästa kompisar i 15 år, så jag ville nämna honom på något sätt.


Kommer ihåg cuper
Nicklas Lidström flyttade hem till Västerås sommaren 2012 för att få vara nära sina släktingar.
– Vi ville att barnen skulle få växa upp i närheten av sina kusiner och att de skulle få en svensk uppväxt. Det var det som lockade, även om vi bodde i USA i 21 år och trivdes väldigt bra där. Vi ville vara nära vår familj.
Och i helgen var han alltså på Åland för att titta på när hans son Lucas deltog i U11-turneringen Eckerölinjen Cup med sitt VIK Västerås hockey svart.
Något som ”Lidas” alltså tycker är nästan lika roligt som att få sin tröja hissad i taket av Joe Louis Arena.

Läs mer i måndagens Nyan!

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax