DELA

Larsson utlovar nytt personbästa under VM

FRIDYKNING. Anders Larsson reser i dag till Bahamas för att delta i VM i fridykning.
– Formen är fantastiskt bra och det ska bli superkul att komma ner och prestera lite, säger han.
Anders Larsson har aldrig tidigare dykt i så varma och klara vatten som de i Bahamas där VM i fridykning ordnas nästa vecka. Med det i åtanke vågar den åländska fridykaren, som under mästerskapet tävlar för Sverige, inte ha allt för höga målsättningar.
– Placeringsmässigt får jag vara nöjd om jag kommer topp tjugo. Jag har inte tävlat så mycket på djupet tidigare heller, säger han.
Larsson deltar i grenen konstant vikt utan fenor (CNF), en tävlingsform då fridykaren simmar så djupt han kan efter en lina och sedan upp igen, med samma vikter nedåt som uppåt och utan fenor.
– Man har en chans på sig, bara ett dyk. Det gäller att komma så djupt som möjligt på ett enda andetag.

I kanonform
Larssons personliga rekord i CNF är 45 meter på tävling, 50 meter på träning.
Tror du att du kan putsa det under VM?
– Ja det kan jag nästan garantera att jag gör. De resultaten har jag gjort i kalla och mörka vatten, nu kommer det att vara varmt och klart, alla som varit ner och dykt på sådana vatten säger att det är lättare.
Larsson säger också att han är i kanonform inför mästerskapet, trots att han inte kunnat träna i havet de senaste sex veckorna då vattnet varit för kallt. Istället har han fokuserat på gymträning, landövningar och övningar med extremt lite luft i lungorna i poolen.
– Min allmänna kondition är jättebra, det ska bli superkul att komma ner och prestera lite nu, säger han.

Nytt världsrekord
Bland Larssons motståndare i VM finns bland annat William Trubridge från Nya Zeeland, som innehar världsrekordet på 88 meter i CNF. Larsson nämner också österrikaren Herbert Nitsch och kanadensaren William Winram som två riktiga världsstjärnor.
– Det är verkligen världens bästa fridykare som möts nu, det kommer säkert att bli något nytt världsrekord också, säger Larsson.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax