DELA

Lägerdeltagare laddar upp inför helgens FSOM

ORIENTERING. I dag börjar Finlandssvenska orienteringsmästerskapen, FSOM, med en sprint vid Wiklöf Holding Arena i Mariehamn. Många av deltagarna har redan varit på Åland i flera dagar. De har laddat upp på FSO:s storläger i Eckerö.
190 personer har sedan i tisdags befunnit sig i Eckerö Käringsund där FSO arrangerat ett storläger för tio- till artonåriga orienterare. Lägerdeltagarna kommer från olika föreningar runt om i svenskfinland. Även Åland finns representerat på lägret med ungefär tio deltagare.
– I första hand är det ett socialt läger. Knattar från hela Svenskfinland lär känna varandra över föreningsgränserna, säger FSO:s ordförande Torsten Smedslund.
”Totte” Smedslund berättar att de flesta av lägerdeltagarna är mellan tio och tolv år gamla. Vissa är riktiga nybörjare, men på lägret finns också orienterare som hör till de bästa i landet i sina respektive åldersklasser.
– Så när vi tränar använder vi oss av olika banor med olika hög svårighetsgrad. Deltagarna får själva bestämma vilken bana de vill springa, det är inte förutbestämt utgående från ålder.

Intresset ökar
Under lägret varvas orienteringsträning med fysträning. På kvällarna ordnas lekar, tävlingar och korvgrillning. Dessutom håller Smedslund en föreläsning för de äldre deltagarna.
– Jag pratar bland annat om hur man bäst förbereder sig inför en tävling.
Smedslund berättar att intresset för veckans storläger blev större än vad FSO hade trott att det skulle bli.
– Vi hade reserverat 130 platser från början. Först fick vi utöka det till 150 platser och sedan till 190.
Är intresset för orientering på uppåtgående?
– Ja det är det. I Finland och Norden överlag så är orientering en stor sport. Sporten har moderniserats mycket med bland annat elektronisk stämpling, det har gjort sporten mer intressant.

Gillar sprint
När Nyan besöker Käringsund pågår orienteringsträningen för fullt. Sophia Arakoski, 13 år, och Rafaela von Frenckell, 11 år, väntar på att få ge sig ut i skogen.
– Vi har inte varit på något FSO-läger förut men nog på andra orienteringsläger, berättar de.
Tjejerna säger att det roligaste med orientering är just att åka på läger och träffa nya kompisar.
– Men att vara i skogen är också roligt.
Vid målområdet har Simon Lind, 16 år från Vasa, just stämplat ut.
– Det gick helt okej. Jag hade en stor bom men annars gick det bra. Det var ganska mycket backar men ändå lätt terräng jämfört med Österbotten där det är mycket sten, sly och buskar, berättar han.
Lind ska delta i alla deltävlingar under helgens FSOM.
– Mest ser jag fram emot sprinten. Jag föredrar den före långdistansen eftersom jag är bättre på att springa, säger han.

malin.lundberg@nyan.ax

tfn 528 462