Kontraktet är säkrat för IFK

FOTBOLL. Det är klart. IFK Mariehamn spelar i Tipsligan även nästa säsong. Detta trots att IFK förlorade söndagens match mot FC Lahti med 2–1. Tacka istället Jaro för det nya kontraktet.
– Det är bra att vi säkrade kontraktet trots allt, säger Mika Niskala. Det känns skönt.
Det blev en match som FC Lahti egentligen förde från början till slutet. Åtminstone från IFK Mariehamns ledningsmål i den åttonde minuten till hemmalagets 2–1-mål med bara sekunder kvar av matchen.
– Vi började ändå hyfsat, skapade lägen och fick ledningen. Men efter det tog de över och pressade en lång stund, säger Mika Niskala.
För visst började IFK piggt mot FC Lahti och ville verkligen säkra kontraktet på egen hand. Efter ungefär sju minuter fick IFK sin första hörna och Arash Bayat hittade Jani Lyyski som kom högst i straffområdet.

Kom in i matchen
Bollen räddades på mållinjen men snabbt var Ukeyima Akombo framme och stötte in 1–0 till IFK. Ett mål som väckte spelarna i Lahti och direkt började pressen mot IFK:s mål.
Efter cirka 15 minuter hade Lahti ett skott i ribban och trycket mot Dan Chilom i IFK:s mål bara fortsatte. Tillslut kunde grönvitt inte stå emot längre och Rafael satte dit kvitteringen i den 20:e minuten.
Lahti pressade vidare efter sin kvittering och Chilom tvingades till ett par fina parader. Bland annat när Drilon Shala vände bort halva försvaret och så när satte hemmalagets andra mål.
– Sen innan pausvilan tycker jag vi reder ut det något och börjar spela bättre, säger Niskala.
IFK kom längre upp i planen och Arash Bayat fortsatte skapa oro i Lahtis straffområde efter sina hörnor. Det pigga spelet tog IFK med sig till den andra halvleken och bland annat sköt Mika Niskala utanför från 25 meter.
– Vi skulle spela enkelt, få ut bollarna på kanterna och komma på inlägg, säger Mika Niskala. På så sätt skulle vi skapa tryck.

Tungt mål i slutet
Lahti hade fortfarande övertaget men kanske inte riktigt samma press som i första. IFK var skottvilliga och framförallt Bayat ställde då och då till det för Lahtis målvakt Viktor Szentpeteri.
Givetvis var inte Lahti ofarliga. Alltid giftiga Rafael fick ett fint läge i den 72:a minuten men Andreas Björk, som återigen spelade mittback, täckte förtjänstfullt.
Med 20 minuter kvar att spela var IFK inne i en bra period och jämnade allt mer till spelet. Mika Niskala fick på ännu ett bra skott och David Carlsson var nästan fri med Szentpeteri i Lahtis-målet.
Men det var Lahti som fick det sista ordet. Och det kom i matchens allra sista minut. På en frispark från självaste Jari Litmanen satte Jonne Kemppinen 2–1 till hemmalaget.
– Det var tungt. Det kändes lite orättvist och lite onödigt. En fast situation borde vi kunna reda ut, säger Niskala.
Men förlusten blev alltså ändå en seger. Jaro besegrade KuPS på hemmaplan och säkrade därmed kontraktet för IFK Mariehamn till nästa säsong.