DELA

Konstgräsplaner oroar idrottslärare

IDROTT. Många längtar efter en konstgräsplan i Idrottsparken men det finns också de som oroar sig för vad konstgräset kan innebära.
– Vi är oroliga för hur det blir med vår utomhusverksamhet om det blir konstgräs på grusplanen, säger idrottsläraren Birgitta Lundberg.

I samband med Mariehamns stads budgetbehandling som inleddes i går och som fortsätter i dag diskuteras ett anslag för anläggandet av en konstgräsplan i Idrottsparken. Staden föreslås gå in med 80.000 euro och därtill har IFK Mariehamn erbjudit sig att betala 200.000 euro av kostnaderna. Resterande 135.000 euro som behövs tas från Paf-medel och bidrag från Uefas hattrickfond.
Om konstgräset förverkligas betyder det att grusplanen i Idrottsparken försvinner. Det oroar idrottslärarna på flera av landskapets skolor.
– I dag använder vi grusplanen åtminstone till alla våra bollsporter utomhus. Vi har haft grusplanen helt till vårt eget förfogande. Blir det konstgräs kommer säkert IFK Mariehamns ligalag och kanske också Åland United att vilja använda den, och vi vet att de tränar nästan alla dagar i veckan.

Förutom ökad konkurrens om tiderna oroar sig idrottslärarna också för hur dyrt det kan tänkas bli att använda konstgräset.
– Alla landskapets skolor betalar ju för att få använda stadens anläggningar och vi har förvarnats om att kostnaderna kan stiga om det blir en konstgräsplan.
Läs mer i onsdagens Nya Åland.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax