DELA

Konstgräset i Jomala blir grusplan

FOTBOLL. Det blir inget konstgräs i Jomala till årsskiftet. Först efter våren 2008 blir mattan färdigställd. Detta betyder att IFK Mariehamns försäsong kan bli lidande.
Redan efter årsskiftet skulle konstgräsplanen i Jomala vara färdig att användas. Men så blir det inte. Bygget försenades med två veckor och därför kunde inte mattan läggas i slutet av oktober som var planerat. Och nu är det för kallt.
– Vi kommer inte sätta igång konstgräsplanen som konstgräsplan efter årsskiftet. Vi har färdigställt planen med belysning men den kommer att fungera som grusplan. Så fort marken blir betjänlig lägger de på mattan, säger Christian Jansson (fs) som är ordförande i arbetsgruppen för konstgräsplanen och sitter i Jomalas kommunstyrelse.
Försening berodde på att marken var alldeles för mjuk och när det sedan var dags att lägga på mattan var det helt plötsligt alldeles för kallt. Företaget som skulle lägga på mattan kunde då inte garantera att det skulle hålla och från arbetsgruppens sida valde de då att vänta till våren.
– Vi räknar med att den inte blir användbar under vårsäsongen, säger Jansson.
Är detta ett stort bakslag?
– Inte för arbetsgruppen men för fritidssektionen är det eftersom vi inte kan hyra ut en grusplan.
Det har varit turer kring konstgräsplanen tidigare. I september fördes det diskussioner fram och tillbaka om uppvärmningen och nu är alltså mattan inte på plats som planerat.
– Det är sånt som händer, säger Jansson. Marken undertill är svår att förutse.
Jansson räknar dock inte med några stora utgifter på grund av förseningen. Mattan är redan på plats och ska bara läggas ut. Det är i stort sett bara arbetskraften som ska dit.

En vår på grus
Men för fotbollsklubbarna på Åland kan det betyda en hel del. När konstgräset väl är utlagt är det dags för klubbarna att beträda det riktiga gräset. Återigen blir det en försäsong på grus eller i Eckeröhallen. För JIK:s del spelar det kanske inte så stor roll, menar Christian Jansson, eftersom de är vana vid att spela på grus.
Däremot blir IFK Mariehamn lidande och Pekka Lyyski får nu helt planera om försäsongen.
– För min och IFK:s del hade vi kalkylerat med att träna där någon månad fram till maj. Nu måste vi tänka om lite.
Vad blir den stora skillnaden?
– Det är helheten. Nu måste vi träna på dåliga gräsplaner fram till ligan startar. Men mer ligger nog på den mentala biten. Man orkar inte resa om och om igen.
Lyyski syftar här på alla resor till och från Eckeröhallen. Men även de flesta träningsmatcher som nu måste förläggas på bortaplan eftersom inga stora lag från Sverige vill spela på Eckeröhallens gamla konstgräs.
– Vi hade redan klart med träningsmatcher men nu måste vi ringa och ändra, säger Lyyski.
Redan nästa vecka ska klubbens tränare planera om försäsongen.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax