DELA
Foto: Jonas EdsvikVM-KLAR Trots skadekänningar lyckades Kenneth Sandvik med sitt mål att kvala in till VM i styrkelyft i USA i höst.

”Kenta” kvalade in till VM

STYRKELYFT. Sjundeplatsen i totalen var sekundär.

Efter EM i styreklyft var Kenneth Sandvik mest nöjd med att kroppen höll – och att han kvalade in till VM i USA i höst.

– Men jag beställer inte flygbiljetten ännu, säger ”Kenta”.
Ålands kraftsportklubbs Kenneth Sandvik, 41, har haft problem med en lårskada ända sedan FM i vintras.

Det uteblivna resultatet den gången gjorde att han var tvungen att ta sig igenom lördagens tävling på styrkelyft-EM i tjeckiska Pilsen för att kunna kvala in till VM i Florida i november.

Och skadekänningarna till trots var det precis vad han gjorde. ”Kenta” behövde klara VM-gränsen på 937 kilo, och gjorde så galant med sin totalnotering om 1 000 kilo. Visserligen långtifrån topplaceringarna: ryssen Andrey Konovalov vann på fina 1 202,5 kilo före norrmannen Hans Baartvedt, 1 102,5.

För bronsmedalj krävdes 1 100 kilo som ukrainaren Vladimir Svistunov noterades för.

– Sjukt hög standard, säger Kenneth Sansvik som dock fick med sig ett delgrensbrons i bänkpress med ett bästalyft om 352,5 kilo – 12,5 ifrån Konovalov.

Oklart om VM-start

– 1 000 kilo totalt är över förväntan. Baklåret kändes stabilt och bra, men jag körde ”safe” för att inte riskera något.

Om Sandvik – som har ett personbästa om 1 086 kilo – väljer att åka till styrkelyft-VM i höst är däremot inte säkert.

– Man kan säga att det här köper mig tid att bli fri från skadan till dess och träna klokt. Hade jag inte varit med på EM hade jag ju inte kunnat kvala in, så nu har jag i alla fall valmöjligheten. Förhoppningsvis blir det att kännas ännu bättre i låret till dess, för det är ingen idé att göra en så lång och dyr resa för att lyfta 1 000 kilo totalt, avslutar ”Kenta”.