DELA

Världsrekordförsök på SFIM

STYRKELYFT. Helgens SFIM i bänkpress Mariehamn bjöd på ett världsrekordförsök.

Men Malaxlyftaren Fredrik Smulter båda 402–kiloslyft underkändes.

– Två lyft som kunde ha gått hur som helst, säger domaren Kenneth Sandvik.
Ålands kraftsportklubb stod under lördagen värd för SFI-mästerskapen i bänkpress, både för den klassiska grenen och utrustningsdisciplinen.

Då bjöd Fredrik ”Freddi” Smulter på ett världsrekordförsök i Idrottsgården. Låt vara att det inte hade räknats som ett världsrekord även om han hade lyckats, men målsättningen var ”Tjuren från Malax” tydlig med på förhand.

– Ja, resultaten på SFIM hade inte kunnat räknas som världsrekord, men ”Freddi” var inställd på att lyfta 402 kilo och sätta nytt finskt rekord. Rent psykologiskt hade det nog betytt mycket för honom att veta att han lyft mest i världen, säger domaren Kenneth Sandvik som stod över tävlande själv i helgen då han deltar i styrkelyft-EM i Tjeckien på lördag.

Flerfaldig världsmästare

Fredrik Smulter gick in på 382,5 kilo i utrustningstävlingen, men då en av hans handledslindor släppte tvingades han avbryta försöket. I stället begärde Smulter upp 402 kilo på stången, ett halvt kilo mer än amerikanen Blaine Sumners världsrekordnotering.

33-årige Smulter – som vunnit bänkpress-VM fyra gånger och innehaft världsrekordet före Sumner – gjorde två fina försök på 402 kilo, men underkändes med domarsiffrorna 1–2.

– Han sa själv efteråt att det var två tveksamma lyft. Men det var också lyft som kunde ha gått hur som helst. Som domare finns det åtta, nio saker att hålla koll på som kan underkänna en lyftare, så ibland blir det lite godtyckligt med domare som dömer olika, säger Kenneth Sandvik.

Då Fredrik Smulter blev utan resultat gick i stället guldet i +120-kilosklassen till Ove Lehto som satte nytt personbästa med 375 kilo, vilket också var nytt finskt veteranrekord.

– Ett världsklassresultat av Ove som är i fin form. 385 kilo blev lite för tungt för honom i tredje lyftet, men jag tror att han hade klarat 380, säger Kenneth Sandvik.

Lyfte dubbla kroppsvikten

Sex lyftare ställde upp i utrustningstävlingen medan tjugo kom till start i den klassiska disciplinen.

De många olika viktkategorierna gjorde att flera deltagare tävlade ensamma i sina respektive klasser. Men i dem de fanns konkurrens imponerade ÅKK:aren Sebastian Eriksson med sina 170 kilo i 83-kilosklassen som innehöll fem lyftare.

– Det är inte många som lyfter dubbelt så mycket som sin egen kroppsvikt, så Sebastian imponerade och vann välförtjänt, säger Kenneth Sandvik om Eriksson som också hade högst Wilkspoäng (hur mycket deltagarna lyfter i förhållande till sin egen kroppsvikts) i den klassiska tävlingen.

ÅKK:s Hannes Immonen tog hem 93-kilosklassen på 147,5 kilo före klubbkompisen Simon Eriksson (140 kilo), och även 105-kilosklassen fick en hemmavinnare när Anders Johansson lyfte 160 kilo.

I slutet av maj väntar nästa tävling för ÅKK:arna då ÅM i styrkelyft (klassiskt och med utrustning) avgörs i Idrottsgården, Mariehamn. Nu till veckan tävlar Marcela Sandvik (onsdag) och maken Kenneth Sandvik (lördag) på EM i styrkelyft i tjeckiska Pilsen.