DELA

Karström räddade ÅU:s finalplats

DAMERNAS LIGACUP
ÅLAND UNITED 9
PK 35 8
FOTBOLL. Åland Uniteds målvakt Emelie Karström blev stor matchhjälte i går när hon genom att rädda två straffar på raken såg till att ÅU gick vidare till final i ligacupen.
– Nu känner jag bara ren glädje och lättnad över att vi är i final, säger hon efter matchen. Bildspel%3CIMG%20alt%3DBildspel%20src%3D%22http%3A//www.nyan.ax/_composer/images/bildspel.gif%22%3E
Det var två jämnstarka lag som möttes i Eckeröhallen i går. Nykomlingarna i damligan, PK 35 från Vanda, visade varför de är ett medaljtippat lag 2010 och spelade jämnt med fjolårets mästare Åland United. Så jämnt att resultatet efter 90 minuter var 0–0.
– Det var en riktigt bra match från båda lagens sida. Båda lag gör en bra kämpainsats, säger Åland Uniteds tränare Marianne Miettinen.
Miettinen är glad för att ÅU:s spel i går var mycket bättre än mot KMF Kuopio i torsdagens ligacupmatch.
– Nu fungerar vårt passningsspel bättre. Vi slår inte bort så många bollar, vi har mer varierande anfall och snabbare omställningar. Vi visar bättre inställning i varje situation, säger hon.
Fortfarande tycker Miettinen dock att ÅU måste få passningsspelet att fungera ännu bättre.
– Vi har lite för bråttom fortfarande, så vi hinner inte få med tillräckligt mycket folk upp i varje anfall. Sedan förlorar vi lite för många första och andra bollar på innermittfältet. Men jag tycker att vi blir bättre och bättre hela tiden. Det ska bli roligt att möta HJK nu i final i ligacupen. De är nog ligans bästa lag just nu och det blir nyttigt för oss att se vad vi har kvar att jobba på, det kommer vi få se i den matchen.


Matchhjälte
Men tillbaka till gårdagens semifinal, som alltså avgjordes med straffläggning. Och även där var det jämnt. Åland Uniteds Jaana Lyytikäinen var först ut att testa Racheal Ayebga i PK 35:s mål. Resolut satte hon straffen nere till vänster i målet, och Ayebga fick se sig besegrad för första gången.
PK 35:s Minna Pelkonen replikerade direkt, och ställningen stod 1–1. Så fortsatte det. ÅU:s straffskyttar och PK 35:s straffskyttar satte alla sina bollar i mål. Ända fram till ställningen 8–8. Då var det dags för ÅU:s Adelina Engman att avlossa skottet, ett skott som Ayebga lyckades avvärja efter att ha gått åt rätt håll i målet. Då ställde sig Emelie Karström i ÅU:s mål. Karström som redan varit nära att rädda ett par av gästernas straffar såg självsäker ut i målet, och när Veera Posti sköt sin straff murade Karström fast. Ställningen var fortfarande 8–8. Josefin Danielsson satte den nionde straffen för ÅU och Karström ställde sig åter på mållinjen.
Vad tänker man då när man står där?
– Egentligen bara att det är upp till straffskytten att sätta den. Själv får man bara chansa. Och försöka psyka och köra lite fula knep, slänga handskarna och sånt, säger Karström.
Hanna Saaranen stegade fram till straffpunkten för att sätta PK 35:s nionde straff för kvällen. Karström räddade igen. Jublet i Eckeröhallen visste inga gränser.
– Du såg nog hur jag kände när jag tog den. Nu känner jag bara ren glädje och lättnad över att vi är i final, säger en strålande glad ÅU-målvakt.
Och hur taggad är du att möta HJK i finalen?
– Fruktansvärt taggad. Nu ska vi bara vinna!

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

jonas.edsvik@nyan.ax