DELA

Jomalahäst i Rikstravet

TRAV. Här är Jomalahästen som blir Västernorrlands representant i Rikstravet: Jeppas Nero.
– Alltid roligt att få ut uppfödarnamnet, särskilt när Rikstravet blivit så uppmärksammat, säger Robert Ekström.
I september 2011 såldes Jeppas Nero e. Flirtin Man till proffstränaren Patrick Wickman från Bergsåker.
Men sina första 16 månader i livet tillbringade hästen vid Stall Jeppas på gården i Gottby hos Robert och Pia Ekström.
Att deras gamla häst nu blir Västernorrlands representant i det populära Rikstravet är en fjäder i hatten för den småskaliga uppfödningen på landet.
– Det är alltid roligt att få ut sitt namn i travkretsar. Ju mer det pratas om en, ju fler är det som blir intresserade av att köpa ens hästar, säger Robert Ekström.
Inslag som förstärker en uppfödares rennomé är särskilt välkommet nu när de svagare ekonomiska tiderna försämrar möjligheterna att sälja hästar.
– Precis som i andra branscher märks dom sämre tiderna även i travsammanhang. Det är svårare att sälja än det har varit förut. När vi har varit på kriterieauktioner i Sverige märks det att priserna har sjunkit radikalt, och vissa ropar till och med tillbaka sina hästar eftersom de tycker att de har sålts för billigt, säger Robert Ekström.

Måste säljas till hösten
Ett ljus i det ekonomiska mörkret för uppfödare är därför att travsportsorganisationen garanterar dem tio procent av det hästen springer in i prispengar.
– Och det är inte några pengar som tas från den nuvarande ägaren till hästen utan det är travorganisationen som betalar ut dom pengarna till uppfödaren.
I Rikstravet räknas poängen som hästarna springer in från första april till sista oktober. 20 stycken treåriga varmblod från 20 olika regioner – från Skåne till Norrbotten – finns representerade och kommer efter säsongens slut att säljas på Breeders’ Crowns auktion i Eskilstuna den 1 november.
– Det är omöjligt att sia om hur det ska gå, och det är väl också charmen med travsporten, säger Robert Ekström.
– Jeppas Hugo som jag har nu till exempel, han hade jag gett upp hoppet för. På träning kan han vara hur lat som helst, men så fort det blir tävling är han som en tiger (skratt).

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax