DELA

Johans kanonträff blev ”Årets mål”

FOTBOLL. Med en förkrossande majoritet av rösterna tog Johan Carlsson hem segern i Åland 24:s ”Årets mål”-tävling.
– Det var fantastiskt att få göra mål på det sättet. Det betyder mycket för självförtroendet att man kan lyckas med andra saker än att bara glidtackla, säger han med ett stort leende på läpparna.
Det var kvällen den 22 augusti på Wiklöf Holding Arena och motståndet stod TPS för. IFK låg under med 0-1 och klockan hade tickat fram till 77 spelade minuter.
IFK tilldömdes en frispark bara någon meter in på den egna planhalvan. Ante Simunac slog frisparken kort till Johan Carlsson, som fintade bort sin försvarare och slutförde jobbet på egen hand.
– Det blev en båge och bollen gick lite konstigt. Men jag var inte säker på om målvakten skulle ta den eller inte. Sedan var jag bara i chock, beskrev Carlsson själv målet efter matchen som slutade 1-1.


Första målet
Och det blev ett mål som många IFK-fans kom att minnas som det snyggaste målet den här säsongen.
I konkurrens med Amos Ekhalies mål mot gästerna FC Lahti den 20 september och Patrik Rikamas mål i matchen mot JJK hemma på WHA den 4 oktober vann Johan Carlsson en förkrossande seger. Hela 81,3 procent av de 80 rösterna som kom in var på Carlssons mål. Ekhalie kom på andra plats med 11,3 procent av rösterna och trea blev Rikama med 7,5 procent av rösterna.
– Just då kämpade vi om en plats i Europa så målet betydde mycket för laget. Men det var också mitt första mål i IFK så det var som en extra krydda efter så många år i klubben. Och det var också en extra krydda att pappa fanns på plats. När målet kom var det inte många som gick säkra på WHA för pappa sprang ner genom hela läktaren till relingen och bara skrek, säger Johan Carlsson.


Ett klockrent motiv
Och på plats den där kvällen i augusti fanns också Petra Andersson som var en av många som röstade på Johan Carlssons mål. Det var också hon som vann Å24-tävling och därmed ett VIP-paket för två personer till en IFK-match nästa säsong.
– Jag röstade på det målet för det var klockrent. Och det var sån stor glädje man kände när det hände. Dels för Johan, dels för alla IFK-fans men också för hela Åland. Johan förtjänade verkligen att vinna den här tävlingen. Och förresten jag var också en av dem som skrek hysteriskt när det hände, säger Petra Andersson.

maria.nykvist@nyan.ax