DELA

JIK anställer volleytränare på heltid

VOLLEYBOLL. Jomala IK vill anställa en tränare på heltid för a-lagen och juniorerna.
– Det kommer att ta volleybollen på Åland till en ny nivå, säger Ålands volleybollförbunds ordförande Torsten Wikstrand.
Jomala IK hoppas kunna anställa en tränare på heltid inför nästa säsong. Tanken är att tränaren ska ansvara både för a-lagen och juniorerna, och Wikstrand säger att det är viktigt att personen faktiskt arbetar ”på golvet”.
– Han eller hon ska ha tränaruppgifter som huvudsyssla. Tränaren ska inte bli en pappersvändare även om vissa administrativa uppgifter hör till arbetet. Huvudsakligen ska tränaren vara en person som arbetar på golvet.
I jakten på rätt person har Jomala IK skickat in annonser till branschtidningar i riket och i Sverige.
– Vi har inte några namn på förslag ännu. Det finns inte så många volleybollkunniga tränare som går lediga. Vi är öppna för att göra alla möjliga sorters anpassningar. Vi kan till exempel tänka oss att hjälpa till så att idrottsinstruktörer eller lärare som vill specialisera sig på volleyboll får gå kurser och vi kan anpassa oss om det finns tränare som vill ha det här jobbet mer som ett extraknäck än som ett heltidsjobb, säger Wikstrand.

Bra ekonomi
Redan i fjol lyfte Jomala IK frågan om att anställa en tränare. Man ansökte om bidrag men ännu har man inte fått några pengar, så planerna kom inte längre då.
– Nu tycker vi att vår egen ekonomi är så pass bra att vi kan anställa en person i alla fall.
Med en heltidsanställd tränare skulle Jomala IK bland annat kunna satsa mer på att utveckla pojkvolleybollen.
– Till skillnad från många andra sporter har vi mest flickor som spelar. Det är bra men vi skulle behöva lite mer resurser för att utveckla volleybollen på pojksidan.
Vad skulle det i övrigt innebära att ha en tränare anställd på heltid?
– Det skulle ge oss en mycket större trygghet. Nu har vi duktiga juniortränare som ställer upp men inför varje säsong är man orolig för att man ska få tag på tillräckligt många. Vi har egentligen fler ungdomar som vill spela än vad vi kan ta hand om. Vad gäller a-lagen så har vi under flera års tid kört med spelande tränare och det fungerar inte i längden. Det behöver finnas någon på sidan om också.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax