DELA

Jakten har börjat

MOTORSPORT. Fredrik Fredlund är på jakt efter sitt andra EM-guld. På fredag körs den första av sex deltävlingar i mästerskapet.
– Förra året blev vi tvåa efter vissa missöden i början på säsongen. Nu siktar vi på att ta tillbaka titeln, säger Fredlund.

Se ett inslag med Fredlund i Åland 24 i kväll!Guldmedaljen är den som hägrar när Fredrik Fredlund anmäler sig till europeiska mästerskapen i Pro Stock Bike. 2008 vann han EM i just den klassen, men i fjol fick han nöja sig med en andraplats.
– Det är guldet vi vill ha. Det är därför man håller på, man kör ju inte för att bli femma. Så länge man siktar högt kommer man alltid någonstans, säger Fredlund.
Efter fjolårssäsongen insåg teamet att man måste göra vissa ändringar på motorcykeln för att hänga med i toppstriden 2010.
– Vi har gjort vissa ändringar både på på chassit och motorsidan. Vi har bland annat två motorer i år. Den ena är inte klar ännu så i helgen kör vi med fjolårsmotorn, berättar han.
En annan förändring är att man bytt bakfälg på cykeln.
– Vi har höjt tumantalet för att få ett stadigare däck då vi hade problem med för lite fäste i fjol. Sedan har vi flyttat om lite tyngder på cykeln, flyttat min sittposition och flyttat fram styret, allt för att ändra tyngdpunkten på hojen. Vi har märkt att effektmässigt ligger vi lite efter och därför måste vi göra något för att hänga med i toppstriden.

Motorn går
Fredlund vet inte om de genomförda ändringarna resulterar i snabbare tider. Han har inte haft möjlighet att testköra motorcykeln ännu.
– Men vi startade motorn här om dagen, så vi vet att den går i alla fall.
Finns det tid till eventuella sista minutenändringar på tävlingsplatsen?
– Det beror på vad som behöver fixas, är det större grejer så är det nog kört. Man får tro och hoppas att allt fungerar bara.

Hård konkurrens
Vad gäller motståndarna i helgen ser Fredlund alla som tuffa konkurrenter.
– Vissa åker snabbare och vissa långsammare men man ska aldrig underskatta någon. Det handlar om så små marginaler i den här sporten. Det rör sig om tusendelar och då kan man inte räkna bort någon.
Bland motståndarna finns bland annat svenske Ulf Ögge som var den som snuvade Fredlund på EM-titeln i fjol.
– Han och Anders Abrahamsson från Sverige är alltid bra. Sedan finns det vissa engelsmän som är riktigt bra också.
EM körs i sex deltävlingar i år och mer än så kommer Fredlund inte att tävla i år. Planerna på att starta i USA ligger för närvarande på is.
– Drömmen och hoppet finns kvar men just nu är det inte aktuellt. Det kostar mycket att göra en sådan satsning och det kostar mycket att vara med i EM så i år fokuserar vi endast på att tävla i Europa.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

tfn 528 462

erkki.santamala@nyan.ax