DELA
Foto: Oskar MagnussonIFK P01 Övre raden från vänster: Janne Laaksonen (tränare), Edvin Strandfält, André Boman, Joel Karlström, Zacharias Pettersson, Armend Cimili, Liam Kagg, Aleksi Louhema och Andri Johansson. Nedre raden från vänster: Valtteri Tuominen, Morgan Wickström, Hampus Snällström, Melvin Lindroos, Rodney Joronirina, Kenny Smulter, Björn Åkermark och Noel Runesjö.

Italienska för nybörjare

FOTBOLL. IFK Mariehamns P01 blir Finlands representant på en ungdomsturnering i Italien.

Ett spännande fotbollsäventyr för grabbarna som aldrig spelat utanför Norden tidigare.

– Sjukt egentligen, säger lagkaptenen Zacharias Pettersson.
Norditalienska Ravenna är Europas idrottshuvudstad 2016 och firar med att bjuda in till en fotbollsturnering för ungdomslag från kontinentens alla hörn.

Finlands representant blir IFK Mariehamns 15-åringar i P01-laget.

– Stuvsta IF vände sig till mig och hörde om jag via mina kontakter i Alandia cup kunde höra om ett finskt lag ville delta i turneringen. Jag sade till dem att vi skulle börja med att fråga vårt eget lag, och på den vägen är det. När killarna fick höra om att det kunde få åka till Italien på en cup fanns det ingen återvändo, säger IFK Mariehamns föreningschef Thomas Fonsell.

Stuvsta och Mariehamn representerar tillsammans med danska Tingsted FC de nordiska bidragen till turneringen där få klubbnamn klingar bekant.

Lång fotbollsresa

Turneringen är heller inte öppen för akademilag och elitsatsande juniorer.

– Det är renodlade 01-lag vi möter och inte några akademi- eller elitlag, säger IFK-tränaren Janne Laaksonen som har haft hand om fotbollsgrabbarna i ett decennium.

– Jag har varit med dem sen de började i fotbollslekis när de var fem, sex år gamla. Det har varit en lång resa, men det är underbara grabbar att jobba med. En sån här resa kommer att svetsa samman gruppen ytterligare, även om det redan är ett tajt gäng. Italienturneringen blir pricken över i och något de kommer att minnas länge.

IFK:s lagkapten Zacharias Pettersson är taggad inför lagets sydeuropeiska fotbollsäventyr.

Utmaning

– Det var svårt att förstå i början att vi skulle få spela i Italien, men det ska bli riktigt roligt. Vi har snackat ganska mycket om resan i laget redan, säger Pettersson som inte vet så mycket om motståndet.

– Men det kommer nog att bli tuffa matcher, säger han.

– Stuvsta som bjöd in oss har vi mött förr och är ganska jämna med, i övrigt vet man ju inte hur bra de andra lagen är, säger Janne Laaksonen som kanske får sin största utmaning utanför fotbollsplanen när turneringen avgörs i helgen (gruppspel i dag och på lördag, slutspel på lördag och söndag).

– Ja, det svåraste blir väl att hålla reda på alla sexton spelare när vi är borta (skratt).