DELA

Inget nytt på United-fronten

FOTBOLL. Åland United håller på för fullt med sitt lagbygge inför nästa säsong. Det handlar både om de egna spelarna och spelare utifrån. Men än så länge är inget klart.
På bilden syns Annica Sjölund som avvaktar skriva på nytt kontrakt.
För Åland United gäller det först och främst att behålla de spelare som finns i truppen. Varje spelare kontrakteras ett år i taget och därför måste hela truppen erbjudas nya kontrakt. Eller inte.
Uniteds ordförande Jan-Ove Fellman berättar för Nyan hur läget i truppen ser ut.
– Som mest håller vi på med att diskutera med våra spelare som varit hos oss den här säsongen samt spelare utifrån. Men så mycket som är klart är det inte. Vi har en del spelare som blir klara under veckan.
Några namn kan Fellman dock inte avslöja. Varken bland de egna eller spelare utifrån. Inte heller har de plockat upp några juniorer från IFK Mariehamn. Klart är i alla fall att de letar förstärkningar.
– När det gäller spelare utifrån har vi en del kontakter, säger han.
Vad är det för spelare ni tittar på?
– Det är väl egentligen spelare på alla positioner från både finska och svenska sidan.

Ny målvakt
Då det efter säsongen stod klart att målvakten Minna Pyykkö lämnar klubben står målvaktsfrågan högt på listan. Åsa Fors har ännu inte bestämt sig för om hon vill fortsätta och avvaktar någon vecka till. Förmodligen för att se om United värvar en ny målvakt.
– Det är en av de bitar som är ganska högt prioriterad, säger Fellman. Men inget är klart än.
Klart är dock att Lisa Gustafsson ska försöka slå sig in i LdB FC Malmö:s trupp. Försvararen var under säsongen utlånad till United men återvänder alltså till Sverige.
– Lisa är LdB:s spelare. För tillfället är det inte aktuellt.
En annan spelare som det ryktats om är Natalia Rickne. Rickne har varit tongivande för United detta året och kom fyra i den interna poängligan. Det finns en viss risk att hon lämnar Åland för studier i Stockholm.
– Där har vi lämnat det öppet, säger Fellman. Tillsvidare är inget beslut taget.

Sjölund väntar in nyförvärv
Den stora frågan är annars hur det blir med Annica Sjölund. Även hennes kontrakt har gått ut och det är inte omöjligt att även hon försvinner till Sverige. Men precis som med allt annat är inget bestämt.
– Allt är ännu öppet. Hon vill vänta tills hon vet vad vi får för spelare och om hon kan fortsätta utvecklas här. Annars rör hon nog på sig.
Har ni fått några konkreta anbud på Sjölund?
– Jag har inte hört något. Men det skulle förvåna mig om hon inte fått något. Det är snarare märkligt om hon inte fått något, säger Fellman.
På tränarfronten är det mesta redan spikat och klart. Robert Dahlin fortsätter som huvudtränare i två år till med Urban Truedsson som ny assisterande tränare. Dessutom är Vesa Kumpala sedan tidigare klar som målvaktstränare.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax