DELA

Inga turister i IFK Mariehamn

FOTBOLL. Finlands största kvällstidning, Ilta Sanomat, har gjort en analys av de utländska spelarna i den finska fotbollsligan. Erik Sandvärn rankas högst av IFK Mariehamns utländska spelare.
Ilta Sanomats sportbilaga Veikkaajas ranking delar in de utländska spelarna i fem kategorier. Högst står stjärnorna där endast tre av ligans utländksa spelare återfinns. I den nästhögsta kategorin placeras Erik Sandvärn som beskrivs som en spelare som längre fram på säsongen kan avancera till stjärngruppen. Till Sandvärns förtjänster hör enligt Ilta Sanomat placeringsförmåga, spelintelligense och ledarskap.
I den mittersta kategorin återfinns fyra stycken ålänningar, Sasa Stevic, Daniel Ahnström, Johan Carlsson och David Carlsson. Av dessa anses Sasa Stevic, Daniel Ahnström och David Carlsson ha potential att placera sig tillsammans med Sandvärn i den nästhögsta kategorin.

Ekhalie framtidsnamn
Rankningens fjärde grupp utgörs av de så kallade turisterna. Det vill säga spelare som inte tillför sina lag någonting. I denna grupp placerar sig ingen av de åländska spelarna.
Den sista gruppen utgörs av spelare som ännu inte tillför det egna laget något nämnvärt men som på grund av sin ringa ålder ännu får tid på sig att utvecklas. I denna grupp placerar sig Amos Ekhalie som beskrivs som en snabb, skicklig och passningssäker spelare som har alla möjligheter att utvecklas till en stor spelare.
Vid tiden för Ilta Sanomats ranking (26.6) spelade sammanlagt 28 utländska spelare i den finska fotbollsligan. Med sina sex, snart troligen sju, utländska spelare är IFK det lag som har fjärde mest utlänningar i laget. Av lagen i ligan är det endast FC Honka som inte har någon utländsk spelare i truppen.

MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax