DELA

IFK vill bli proffsklubb

FOTBOLL. Samtidigt som ligaspelet pågår för fullt planerar IFK Mariehamn för framtiden. Ett av målen är att ge spelarna möjlighet att satsa mer av sin tid på fotboll.
Nya Åland har tidigare berättat om IFK Mariehamns planer på att starta ett aktiebolag för att sköta ligaverksamheten. I framtidsplanerna ingår också att lagets spelare skall kunna satsa mer av sin tid på fotbollen. Detta innebär i praktiken en utökning av antalet hel- och halvtidsproffs i truppen.
– Alltför många av våra spelare jobbar, har sin familj när de kommer hem och ska sen spela fotboll. Det håller inte i längden, säger Mikael Granskog, ordförande för IFK Mariehamns fotbollssektion.
Granskog beskriver det faktum att många spelare jobbar heltid som föreningen stora strukturella problem. Samtidigt uppger han att man från föreningens sida förhandlar med ett antal intressenter om IFK:s framtid.
– Det är ett stort paket som ska sys ihop, säger Granskog om framtidsplanerna.


Stor budgetökning
Övergången till en mer professionell spelartrupp kräver givetvis en stor ökning av budgeten. Tränar- och spelarbudgeten är redan den största posten i IFK:s budget och Granskog uppskattar att det skulle krävas en ökning på 50 till 70 procent för möjliggöra proffssatsningen. I pengar innebär det en ökning på 150.000 till 400.000 euro.
– Ser man till de största lagen i ligan har de en spelarbudget på omkring 900.000 euro. Ända dit måste vi inte nå men vi borde vara i närheten, menar Granskog.
– Vi måste komma ifrån att våra stöttespelare jobbar heltid. Vi borde kunna träna två gånger per dag och i dagens trupp är det för få som kan göra det. Det handlar om en handfull spelare, fortsätter han.


Realistiska planer
Förhandlingarna med eventuella sponsorer pågår som sagt och Granskog säger att proffssatsningen känns realistisk.
– Det ser inte helt omöjligt ut, kommenterar han förhandlingarna.
Däremot tycker Granskog inte att det är realistiskt att fortsätta på samma sätt som idag och samtidigt förvänta sig bra resultat. Samtidigt medger Granskog att framtidsplanerna givetvis påverkas av den nuvarande säsongens resultat.
– Det är klart att de hänger ihop, säger Granskog som tycker att många intressanta vinklingar på hur framtiden ska se ut för IFK har kommit fram i de pågående förhandlingarna.

MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax
.