DELA

IFK-tjejer skrev historia

ISHOCKEY. IFK Mariehamns tjejer skrev historia när de för första gången spelade matcher i en serie. Två förluster blev facit för laget som ändå gjorde en strålande insats.
För första gången någonsin deltar ett renodlad flicklag i ishockey från Åland i ett seriespel. Totalt deltar sex lag där alla möter varandra i totalt tio matcher per lag. Första hemmaomgången i i Gästriklands serie sker i Islandia den 16 december då Hofors HC och Norrsundet gästar.
I helgen skrevs således historia när det var dags för nedsläpp i lagets två bortamatcher mot Norrsundets IF och Bollnäs. I första matchen möttes lagen på en konstfrusen utebana i Norrsundet. IFK hade en seg första period där hemmalaget tilläts skotta många gånger.
Emma Danielsson storspelade och höll laget kvar i matchen, rapporterar tränaren Kim Wasström.
Det blev dock ett baklängesmål efter cirka tio minuters spel. Men Grönvitt kom igenom och kunde i andra perioden kvittera genom Terese Karlsson efter en fin passning av backen Erika Andersson.
– Olyckligt nog tog de ledningen med bara några minuter kvar av matchen. Norrsundet hade ett någorlunda jämbördigt lag med IFK men de hade några individer som stack ut lite mera, analyserar Wasström.

Trötta spelare
Direkt efter slutsignalen, var det dags att ställa upp laget mot Bollnäs, ett lag med högre medelålder bland spelarna och skickligare skridskoåkning.
– Trots det höll IFK bra emot med bara ett insläppt mål i första perioden. I andra och sista perioden märktes att flickorna börja bli trötta och resultatet blev tre insläppta mål i sista perioden, säger Wasström och tillägger:
– Trots två förluster i seriepremiär gjorde tjejerna en strålande insats mot två lag som hade betydligt mera matcherfarenhet från tidigare års serier. Även att matchen spelades på en uterink verkade inte heller bekymra flickorna som endast har spelat i ishallar förut.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax