DELA

IFK-styrelse överraskad över Granskogs avhopp

FOTBOLL. Mikael Granskog är fåordig om sitt beslut att med omedelbar verkan lämna posten som styrelseordförande i IFK Mariehamn Ab. Han vill först få distans till beslutet innan han kommenterar det mer ingående.
Och för IFK:s styrelse kom beskedet helt oväntat.
– Det var lika överraskande för oss som vi och folk tycker att det är tråkigt, säger tillförordnad ordförande Thomas Lundberg.
Mikael Granskog meddelade IFK Mariehamns Ab:s styrelse på sammanträdet i måndags kväll att han efter fem år som ordförande i IFK Mariehamn, lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan.
I pressmeddelandet från Granskog, som publicerades i gårdagens Nyan, berättade han att avhoppet beror på att han inte har tillräckligt med kraft och motivation för att driva verksamheten framåt samt att han tycker att tiden är inne att lämna över till någon annan.
Nu berättar han för Nyan att hans beslut inte har med finansbråket med IFK-styrelsemedlemmen Sture Carlson att göra. Det bråk då Carlson anklagade Nordea Private Banking, där Granskog är kapitalplaceringschef på Nordeas Ålandskontor, för bristfällig rådgivning och stämde banken på 300.000 euro. Ledamot i styrelsen är även Daniel Widman som är Carlsons advokat i tvisten.
– Nej, det har det inte, men jag vill inte gå in på det desto mer. Jag vill gärna få lite distans till det här innan jag kommenterar mera, säger Granskog.
Distans, betyder det att det inte var ett planerat beslut att avgå?
– Det var nog ett planerat beslut. Men det är en stor sak för mig så därför jag vill få lite mer distans till det hela. Jag vill gärna lämna det några veckor innan jag pratar om det.
Kom beslutet efter påtryckningar från övriga styrelsen?
– Det var mitt beslut.
Hur togs beslutet emot av styrelsen?
– Det får du fråga dem om.


Bra stämning
Enligt Thomas Lundberg, tillförordnad ordförande i IFK Mariehamn Ab, kom beslutet plötsligt för styrelsen.
– Det var lika överraskande för oss och folk tycker att det är tråkigt, säger han.
Var det ett väntat beslut?
– Absolut inte.
Hur har stämningen varit i styrelsen sedan Nordea-fejden?
– Vi hade ett möte för en och halv månad sedan där en punkt på agendan var att just det skulle kapslas in och inte påverka IFK. Jag tycker att vi har hanterat det på ett bra sätt och att vi har haft en bra dialog i styrelsen sedan dess. Jag skulle säga att det inte har påverkat styrelsearbetet negativt alls.
Har det varit fråga om att antingen måste Granskog gå eller så måste Sture Carlson sluta?
– Nej, tvärtom. Vi i styrelsen har tydligt uttalat att de båda skulle sitta kvar.


Hög prioritet
Lundberg berättar att Granskog lämnade sitt besked i slutet på måndagens styrelsemöte. Något desto mer om ärendet har därför inte diskuterats i styrelsen förutom att det är en av punkterna som prioriteras högt under nästa styrelsemöte som hålls i november.
Granskog lämnar dock inte klubben helt och hållet utan kommer i fortsättningen att sitta med som styrelsemedlem i IFK Mariehamn rf som ansvarar för ungdomsfotbollen.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax