DELA

IFK-hockey är redo för seriepremiär

ISHOCKEY. I morgon lördag spelar IFK Mariehamns a-lag sin första match för säsongen i Upplandsseriens division fyra. Helgen därpå spelar B-laget första matchen i samma serie.
Förra säsongen slutade IFK:s a-lag tvåa i Upplandsseriens division fyra. I år siktar man på avancemang till trean. På lördag inleds säsongen med en match mot Vattholma i Islandia och tränaren Rein Metsik menar att det är ett av de bättre lagen i serien man möter.
– Vattholma och Hallsta slutade strax efter oss förra säsongen och borde vara ganska bra. Förstås beror det på hur deras lag ser ut, vi vet ju inte vilka spelare de har att tillgå i år.
I övrigt tror Metsik att serien kommer att hålla en bra kvalité den här säsongen.
– Två lag, Roslagens HC och Gästrike-Hälsinge Nations IF, föll från trean. Serien borde därmed bli bättre, jämnare kanske, säger han.


Formen ett frågetecken
Formen inför premiären är enligt Metsik oviss.
– Vi har spelat några träningsmatcher mot bra lag och då har vi fått stryk. Mot dövlandslagen vann vi och mot det finländska dövlandslaget spelade vi bra offensivt. I de andra träningsmatcherna har vi främst fått koncentrera oss på försvarspel.
Metsik är inte orolig att IFK:s självförtroende tagit skada av förlusterna på försäsongen.
– Alla var införstådda med att vi skulle möta hårt motstånd. Det var ett medvetet val för att vi skulle få se var vi står och vad det är vi behöver träna på. Man lär sig mer av sådana matcher än av matcher som man vinner med flera mål.


Två bra femmor
I helgen saknar a-laget tre spelare. Mats Clemes är skadad och Hasse Karlsson och Daniel Eriksson har förhinder.
– Vi har haft mycket skador och spelare frånvarande, vi har egentligen aldrig fått tillfälle att spela ihop oss ordentligt.
Mot Tyresö förra helgen var förstafemman med Lasse Danielsson, Daniel Eriksson, Mats Clemes, Marcus Englund och Daniel Sederström, äntligen komplett.
– Då visade de vad de kan och de stod för alla våra mål framåt. Både vår första- och vår andrafemma håller division treklass skulle jag säga.
Metsik tog över som tränare för a-laget inför den här säsongen och vissa förändringar har han infört.
– Bland annat mer och taktikträningar och taktiska diskussioner. Mest försöker man ju hålla sig till basic men lite nya idéer har jag försökt införa.


Ungt B-lag
Nytt för i år är att IFK även har ett B-lag som spelar i serien.
– Det är ett utvecklingslag som vi startade eftersom vi har en hel bunt 94:or, sju till åtta stycken. Sedan har vi fyllt på med lite äldre spelare också.
B-laget tränas av a-lagsspelaren Marcus Englund. Vem som blir matchcoach är ännu oklart men bestäms före premiären nästa helg.
– Målsättningen för dem är främst att hålla igång. Om resultatet blir bra är det en bonus, men helst inte mot oss förstås, säger Metsik.
A- och B-laget möts två gånger under säsongen.
– Då får vi försöka glömma att vi är kompisar i 60 minuter.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax

tfn 528 462